eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Bizakodnak a vállalatvezetők

A legnagyobb magyarországi vállalatok vezetői optimisták a magyar gazdaság kilátásait illetően - áll a Stanton Chase felmérésében. Nagy Norbert, a társaság ügyvezetője azt mondta: a cégek legfőbb elvárása első számú vezetőik felé a termelékenység javítása és a rugalmasság.

A világ egyik vezető, globális, felsővezetőkre szakosodott személyzeti tanácsadó cége, a Stanton Chase Magyarországon is elindította éves vezérigazgatói felmérését. A vállalat az ezer vezető hazai cég első számú irányítójától arra kereste a választ, hogy mit gondolnak a gazdaság állapotáról és vezetői kihívásaikról.

A kérdőívet közel 250 vezérigazgató töltötte ki. Az első számú vezetők 76 százaléka sikeresnek vagy elfogadhatónak tartotta cége tavalyi évének eredményeit.

A kutatás szerint a top ezer magyar vállalat első számú vezetőinek több mint a fele bizakodó Magyarország következő 12 hónapos gazdasági fejlődésével kapcsolatban is. Elsősorban az információtechnológia és az ipar fejlődésében bíznak, de a logisztika, valamint a szolgáltatószektor is előkelő helyen szerepelt, míg legkevésbé az energetika és természeti kincseket kitermelő cégek és a pénzügyi szolgáltatók jövőjében bíznak a vezetők.

A megkérdezett vezérigazgatók kétharmada szerint vállalatuknál optimista a légkör, s csak 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy pesszimista a hangulat. Arra a kérdésre, hogy melyek a felsővezetők munkahelyi elégedettségének legfőbb tényezői, a megkérdezettek közel 70 százaléka a kihívást említette, 54 százalék a függetlenséget, 52 százalék a cégkultúrát, 47 százalék a jövőbeni lehetőségeket. Legkevésbé a stressz, az iparág, illetve az előrelépési lehetőségek számítanak. A jövedelem csak a középmezőnyben szerepelt.

Arra a kérdésre, hogy pillanatnyilag mennyire találják egyszerűnek kulcsembereik megtartását, a topmenedzserek úgy nyilatkoztak, hogy ez a legfontosabb specialisták esetében a legnehezebb (50 százalék), a legkönnyebb pedig az alkalmazottaknál és a felsővezetőknél. Megtalálni is a specialistákat a legnehezebb, illetve a felsővezetőket sem könnyű, míg a legegyszerűbb az alkalmazottakat és a középvezetőket. A top cégek többsége csak Magyarországon keres vezetőket, de meglepően magas arányban közép-európai jelölteket is számításba vesznek (54 százalék). Ha a megfelelő pozíciót ajánlanának, akkor a vezetők közel 80 százaléka leginkább nyugat-európai, másodsorban észak-amerikai állást választana, Kelet-Európa is népszerű, de még a legkevésbé keresett Latin-Amerikában és Ázsiában is a menedzserek 42 illetve 53 százaléka vállalna munkát.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×