Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átalakítják a pénzügyi felügyeletet az Egyesült Államokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson hétfőn átfogó tervet jelent be arra, hogyan kellene áramvonalasítani és szigorítani azt a szabályozási zűrzavart, amely lehetővé tette az egyesült államokbeli jelzálogpiaci válság felduzzadását jól fejlett gazdasági veszéllyé.

Az ügy fontosságára tekintettel az amerikai kormányzat előre kiszivárogtatta a terv egyes részleteit.

Szó van arról, hogy az amerikai szövetségi bank új felhatalmazásokat kap mint "piacstabilitást szabályozó" intézmény. Ezzel formálisan is elismernék azt a szerepet, amelyet a bank amúgy is betölt, habár egyelőre csupán a kamatintézkedéseivel és a nyíltpiaci beavatkozásaival.

Az amerikai központi bank a terv szerint kötelezően adatokat gyűjthetne a pénzügyi rendszer minden résztvevőjének tevékenységéről, és joga lenne együttműködni más szabályozó intézményekkel a magatartási szabályok kidolgozásában.

Az amerikai gazdaságot és kilátásait mind jobban terhelik a lakóingatlan-visszafoglalások, ami számos elemző szerint annak a következménye, hogy a korábbi években a bankok és más pénzintézetek "újító" módon, az alacsony alapkamatban és a rövid távú profitban bízva ellenőrzés nélkül osztogattak jelzálogkölcsönt sok magánügyfélnek, akinek valójában nem volt fedezete.

Az amerikai pénzügyminisztériumban már korábban elismerték, hogy a jelenlegi szabályozási rendszer tele van "hézagokkal és alkalmatlanságokkal".