eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összehasonlíthatóvá váltak a bankhitelek

Február elsején lépett életbe az új thm-rendelet. Varga Eszter, a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója szerint kedvező, hogy a módosítás révén az egyes hitelintézetek lakáskölcsöneinek kamatait, díjait jobban össze lehet hasonlítani.

A február elsejétől életben lévő, a teljes hiteldíjmutatókról szóló rendelet többek között meghatározza azt, hogy a mutatónak milyen kötelező elemeket kell tartalmaznia - mondta az InfoRádiónak a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója.

Varga Eszter hozzátette: a módosított rendelet meghatározza azt is, hogyan kell hirdetni a hiteleket, mekkora méretben kell közzétenni az azokról szóló adatokat, de előírja a hitelfelvétel esetén felmerülő egyéb költségekről - prolongációs, módosítási díj - szóló tájékoztatást is.

A CEC vezérigazgatója szerint összehasonlíthatók az egyes pénzintézetek hiteleinek kamatai, mivel a módosított rendelet előírja, hogy az egyes hiteltermékeknél milyen összegre és milyen futamidőre vonatkozóan kell közzétenni a teljes hiteldíjmutatót.

A továbbiakban is nagyon oda kell figyelni a szerződéskötésnél, és fontos megérdeklődni, hogy mennyi a számlavezetési díj, valamint, hogy milyen konverziós díjjal számolnak az egyes bankok - tette hozzá Varga Eszter.

Tájékozódni kell az olyan, nem feltétlenül felmerülő hitelezési költségekről is, mint a szerződésmódosítási vagy a prolongációs díj, valamint arról, hogy nem fizetés esetén milyen felszólítási díjat vagy késedelmi kamatot számít fel az adott pénzintézet - mondta a CEC vezérigazgatója.

Ugyancsak érdemes megkérdezni, hogy mekkora összeget kér el a bank előtörlesztés vagy a hitel lezárása esetén, ez ugyanis komoly meglepetést okozhatnak a hitelek felvevőinek - fűzte hozzá Varga Eszter.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×