eur:
391.22
usd:
367.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Járai: Ez nem piacgazdaság, hanem mutyizás

Magyarországon nem alakult ki a modern piacgazdaság, ehelyett egy mutyizós gazdaság működik - mondta egy budapesti konferencián Járai Zsigmond volt jegybankelnök.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, későbbi jegybankelnök az előadása után az InfoRádiónak azt mondta: ennek az egyik oka az, hogy a kormánynak nincs elképzelése arról, milyen gazdaságpolitikát akar, és ahhoz milyen intézményrendszerre lenne szükség.

A másik gond, hogy mindent a korrupció ural - jelentette ki Járai Zsigmond, aki szerint hiányoznak a független intézmények.

Hozzátette: a meglévő intézményeknek, például a rendőrségnek, a bíróságnak vagy az adóhivatalnak, hiányzik a szakmai és politikai tartása.

"Olyan rendszer alakult ki, amelyben a politika mindenbe beavatkozik és mindent a saját érdeke szerint próbál meg elnyomni, ez pedig tönkreteszi az egész piacgazdaságot" - tette hozzá.

Azt mondta: Magyarországon a vállalatok részben azt csinálnak, amit csak akarnak, részben a politikával mutyiznak.

A nagyvállalatok körében félmonopóliumok, oligopóliumok alakultak ki, amelyek becsapják a fogyasztókat, és az árakat magas tartják, mivel nincs meg a verseny és annak ellenőrzése.

A kisebb vállalatok pedig - amelyek közé a tőzsdei cégek is besorolhatók - a kormánnyal próbálnak meg mutyizni - vélekedett Járai Zsigmond.

Az InfoRádió kérdésére, hogy mindezt miért nem vetette fel már jegybankelnökként is, azt felelte: akkor nem ez volt a dolga, akkor a nemzeti bank problémáival foglalkozott.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×