eur:
388.54
usd:
360.93
bux:
68686.1
2024. május 7. kedd Gizella

Ötmilliárdos áfacsalókat fogtak

Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derített fel a vámhatóság az APEH közreműködésével egy egri vállalkozás vizsgálata során - mondta el az InfoRádiónak Nagy János országos vámparancsnok. Hozzátette: a vállalkozás fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon, amelyeket Szerbiába szállított román vállalkozások részére címezve, és a termékek után áfa-visszaigénylést nyújtott be.

Az Egri Ászok Kft. a gyanú szerint fiktív számlákat előállító cégtől befogadott számlákkal az exportált számítástechnikai alkatrészek értékét magasabbnak tüntette fel a valódinál, és így - jogosulatlanul - nagyobb összegű áfa-visszaigénylésért folyamodott az APEH-hez - mondta az InfoRádiónak a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.

Nagy János hozzátette: az árut később visszaszállították Magyarországra, majd Romániában értékesítették.

Az adóhatóságnak és a VPOP-nak is feltűnt a cég egy tavaszi, másik jelentős ügy kapcsán, amelynek szálai több ezer vállalkozáshoz vezettek el. Az egyik szál ellenőrzése során került a nyomozóhatóság birtokába egy olyan információ, amely megalapozta a további adatgyűjtést; ez alapján rendelték el a nyomozást és a múlt heti házkutatásokra - közölte az országos vámparancsnok.

Nagy János közölte: az áfacsalás kiemelt figyelmet érdemlő cselekmény. Hozzáfűzte: az elmúlt hónapokban öt-hat nagyobb ügyre derült fény, ezek mind milliárdos nagyságrendűek voltak. Áfacsalás ügyében jelenleg mintegy száz esetben vizsgálódnak, ezek összértéke 30-35 milliárd forint

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×