eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mától minden kiderül

Az Európai Unióban péntektől több tízezer vegyi anyagot kell vizsgálatnak alávetni és bejegyezni az úgynevezett REACH törvény életbe lépése nyomán. Ez azt jeleneti, hogy a gyártóknak további információkkal kell szolgálniuk arról, hogy sok, a mindennapi életben használt anyagban - például samponokban, vagy festékekben - milyen vegyszerek találhatók. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor elégedetlenek a REACH-csel, mert szerintük túl sok kibúvót hagy.

Péntektől működik Helsinkiben a Vegyi Anyagokat felügyelő Európai Ügynökség, de még évekbe telhet, míg egyes mindennapi termékekben - mint például a mosóporokban, vagy játékokban - alternatív anyagok felhasználására kötelezik a gyártókat.

Az Európai Unió rendelkezése alapján 30 ezer féle termékről és vegyi anyagról kell a cégeknek információt szolgáltatni. Az előírások alapján, ha egy cég biztonságos anyaggal helyettesíthet veszélyes vegyületeket termékeiben, akkor erre - néhány kivételtől eltekintve - kötelezni fogják.

Mintegy 1500 anyag esetében pedig a cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő biztonsági intézkedések közepette használják azokat.

Elégedetlen környezetvédők, költségekről rettegő gyártók

A REACH az EU történetének egyik legösszetettebb törvénye, amely több korábbi szabályt és rendelkezést fog össze. Egyik legfontosabb eleme az, hogy sok, korábban soha nem tesztelt terméket és anyagot is vizsgálatnak vetnek alá.

Lényeges elem az is, hogy a tesztelés költségei - közel 10 milliárd euro a következő 11 évben - a gyártókat terhelik, így az érintett cégek sokáig ellenkeztek azzal, hogy a REACH rontja a versenyképességüket.

Közben környezetvédelmi civilszervezetek azt mondják, hogy túl puha a törvény és Európa túl lassan halad a veszélyes anyagok tilalma felé. A Greenpeace egyenesen azt állítja, hogy a gyártók - a létező alternatívák ellenére - továbbra is használhatnak majd rákkeltő anyagokat.

Bár a törvény péntektől él, az első határidő a megkövetelt információ regisztrálására 2008 júniusa. (Egy finn illetékes azt mondta az EU-observer nevű portálnak, hogy emiatt 3-4 év múlva lehet majd csak kitiltani a piacról egy-egy veszélyesnek mondott vegyszert.)

EU: csökkennek az egészségügyi költségek

Így nem csoda, hogy az Európai Parlamentnek éveken át tartó huzavona után sikerült csak jóváhagynia tavaly decemberben a törvényt.

John Bowis, brit konzervatív európai parlamenti képviselő, a parlament Környezetvédelmi és Egészségügyi bizottságának tagja és a tárgyalások egyik kulcsszereplője ugyanakkor mérföldkőnek nevezte a REACH-et.

A bírálóknak az Európai Bizottság azzal válaszolt, hogy a rendelkezés bevezetése nyomán közel százmillió euróval csökkennek a következő harminc évben az egészségügyi és környezetvédelmi kiadások.

Hanganyag és szöveg: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×