eur:
390.74
usd:
365.47
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Éves csúcson a forint: "üzengetni nem lehet"

A forint árfolyama péntek délután egyéves csúcsot döntött az euróval szemben. A kormány - amely a mostaninál gyengébb forintot szeretne látni - az előző jegybankelnököt rendszeresen bírálta kamatpolitikája miatt, ám most új ember került a pozícióba, Simor András személyében.

Gyurcsány Ferenc talán legkeményebben két hónappal hatalomra kerülése után, 2004 novemberében fogalmazott egy tévéműsorban, akkor azt mondta: "beledöglünk ebbe az erős forintba". Akkor az euró nagyjából 247 forintot ért.

A forint most a hétvége előtt - elsősorban a kiváló amerikai makroadatoknak az euróra gyakorolt hatása miatt - újabb egy éves csúcsot döntött és a közös európai pénzt 249 forint 55 filléren jegyezték péntek délután.

A jegybank engedett a nyomásnak

Gyurcsány Ferenc 2004. novemberi, illetve az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor hasonló kritikái miatt a jegybank akkor engedett a kormányzati nyomásnak és ötven bázisponttal csökkentette a tíz százalékos alapkamatot, ám a forint ennek ellenére decemberre tovább erősödött.

Szintén 2004. decemberében a miniszterelnök a gyáriparosok szövetségének közgyűlésén azt mondta, hogy az erős forint az importokat segíti, a magyar vállalkozókat viszont sújtja.

Mélypont és új tagok

A miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolata talán 2005. februárjában volt a mélypontján, amikor Gyurcsány Ferenc négy új tagot jelölt a monetáris tanácsba.

Az új tagok kinevezésétől a külföldi elemzők akkor a jegybank monetáris politikájának lazulását várták, az Európai Központi Bank pedig arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben a jegybank függetlenségét.

Ilyen horderejű összetűzés azóta sem volt a nemrég leköszönt szókimondó jegybankelnök és a kormány között. 2006-ban aztán a GDP tíz százalékát meghaladó államháztartási hiány miatt a forint kevesebb, mint fél év alatt 12 százalékot veszített értékéből és az euróval szembeni mélypontja 280 körül volt.

Simor: "üzengetni nem lehet"

Õsztől, ahogy a piacok lassan kezdték elhinni, hogy a kiigazító csomag hatásos lehet, gyakorlatilag folyamatosan erősödött és jelenleg egy éves csúcson van.

A hónap elején Simor András váltotta Járai Zsigmondot a jegybankelnöki pozícióban. Simor András a kinevezése előtti parlamenti meghallgatáson mondta eddig a legtöbbet a forint árfolyamával kapcsolatban, konkrétan azt, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, feladata viszont az árstabilitás fenntartása.

Ami a kormány és a jegybank viszonyát illeti, Simor András azt mondta: a jegybank függetlensége elsőrendű fontosságú, és bár abban nem lát kivetnivalót, ha a kormány véleményt mond a monetáris politikáról, "üzengetni nem lehet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×