Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízből hat ember szenved valamilyen mentális betegségben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy nagy-britanniai felmérés szerint a felnőtt lakosság 62 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben.

A Together nevű, mentális egészséggel foglalkozó szervezet az emberek mintegy 70 százaléka szenved stressztől, 59 százalékok gyakran ideges és mintegy 55 százalékuk a depresszióval is veszélyeztetett. Ez a három leggyakoribb mentális probléma.

A segélyszervezet adatai szerint a vizsgálatba bevont emberek több mint 30 százalékánál több tényező is mutatkozik egyszerre.

Liz Felton, egykori pszichiátriai nővér, a szervezet munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a mentális betegség általános probléma, és nem csak azoknál van jelen, akiknél diagnosztizálják azt.

Sokan nem mennek orvoshoz vagy más szakemberhez a problémájukkal, mert attól félnek, hogy ez stigmát jelent számukra. A probléma orvoslásának azonban első lépése a felismerés.

Sokaknál viszonylag hétköznapi problémák váltják ki az egyes tüneteket, a szervezet egyik páciense például arról számolt be, hogy az egyetemi tanulmányai során jelentkező nehézségekkel nem tudott megbirkózni. Egyre inkább zuhan bele a depresszióba, napjait a tévé előtt gubbasztva töltötte.

Az eredményeket kommentálva egyes kutatók arra mutattak rá: a mentális problémák gyakran előszobát jelentenek más, szervi betegséghez, például a rákhoz vagy a szív- és érrendszeri betegségekhez.