eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kínában százmilliók keltek útra

Kínában idén is százmilliók kelnek útra a közelgő holdújév, a tavaszünnep alkalmából; a közlekedést felügyelő hivatalok a következő 40 napban összesen több mint 2,5 milliárd utazásra számítanak.

Aki csak teheti, hazamegy a legnagyobb kínai ünnepre, a szabadság idején felkeresi családtagjait, kirándul. A legtöbb utast várhatóan a buszok fogják szállítani, becslések szerint közel 2,3 milliárd távolsági buszjegyet fognak vásárolni, a hajók pedig 32 millió utat fognak lebonyolítani.

A január 30. és március 10. közötti időszakban megközelítően 29 millió ember száll repülőre, ami azt jelenti, hogy a légi közlekedés forgalma 12 százalékkal nő az egy évvel korábbi ünnepi időszakhoz képest.

Számítások szerint az idén közel 10 százalékkal többen fognak vonatra ülni, mint tavaly ilyenkor. Számuk 210 millió körül lesz, ami napi több mint 5,2 millió utast jelent. Csak a dél-kínai Kuangcsou várost, amelynek környékén különösen sok vándormunkást foglalkoztatnak, két és fél milliót meghaladó számban tervezik vasúton elhagyni.

A vasúti közlekedést érintő - most először alkalmazott - szabályok szerint a jegyeket névre szólóan állítják ki és a felszállás előtt mindenkinek érvényes okmánnyal igazolnia kell személyazonosságát. Az új szabály igyekszik a feketepiacot korlátozni, az ilyen tájt nagy mennyiségben jegyeket felvásárló és azokat busás haszonnal értékesítő üzéreket lehetetlenné tenni.

A pekingi vasúti rendőrség január 10. óta 172 jegyüzért és 47 tolvajt fogott el a pályaudvarok környékén. A legforgalmasabbnak ígérkező időszakokban a főváros négy pályaudvarára 6000 rendőrt és 1200 rendőrhallgatót, önkéntest, illetve biztonsági őrt fognak kivezényelni.

A vasútállomásokon az idén a szokásosnál is nagyobb torlódásokra lehet számítani, ami miatt korábban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy egyes helyeken "a rend fenntartása érdekében" eltekintenek majd az igazoltatásról. Ezt az érintett hatóságok cáfolták, és megerősítették, hogy mindenütt gondoskodni fognak arról, hogy az emberek biztonságban és zökkenőmentesen jussanak el céljukhoz.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×