Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ötvennyolc éves vagyok, de tapadnak rám a férfiak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak nőknek fenntartott buszokat indítottak Mexikó fővárosában, hogy megvédjék őket a férfiaktól.

"Sokkal kellemesebb nők között utazni. Ötvennyolc éves vagyok, de tapadnak rám a férfiak. Elképzelhetik, mit csinálnak a fiatalabbakkal" - mondta egy mexikóvárosi asszony, aki a hét elejétől a gyengébb nem számára fenntartott autóbuszokon utazhat a közép-amerikai metropoliszban.

Mexikóváros vezetése éppen az utazó nők elleni szexuális zaklatás elkerülése végett döntött úgy, hogy a csúcsforgalmi időkben 20-30 percenként indítanak olyan buszokat, amelyekre férfiak nem szállhatnak fel.

A városi főügyészség adatai szerint 2007-ben a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és erőszakos cselekmények 14 százalékát tömegközlekedési eszközön követték el.

"El kell viselnünk azokat a férfiakat, akik lökdösnek, tapogatnak minket, miközben egyiknek sem jutna eszébe, hogy átadja a helyét a terhes vagy gyermekkel utazó nőknek" - mondta egy 29 éves nő.

Mások azért is nagyon örülnek az új lehetőségnek, mert a zaklatások miatt eddig taxizni kényszerültek, ami a tengerentúlon is drága mulatság. Ugyancsak nőknek tartanak fenn három kocsit a metrókban, de csak csúcsidőben.

A "női buszok" pozitív hatást gyakorolhatnak az utazó nők öltözködésére is, többen mernek szoknyában felszállni a járművekre anélkül, hogy illetlen kezektől kellene tartaniuk.

A buszsofőrök számára is megnyugvást jelentenek a női járatok, hiszen nemegyszer előfordult már, hogy nekik kell a megtámadott nő segítségére sietni, esetleg rendőrt hívni.