eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin

Ártatlanul ült tizenegy évet, lánya örökli a kártérítést

Sosem ismerte édesapját, mégis egymillió fontot örökölhet utána egy brit lány. A férfit akkor ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amikor gyermeke még csak egyéves volt, de mivel bebizonyosodott, hogy ártatlanul ült, halála után mégis utóda kapja a neki megítélt kártérítést.

Tizenegy évet töltött börtönben Stuart Gair egy olyan bűncselekmény miatt, amit nem is követett el. A férfi tizenhét évig küzdött azért, hogy tisztázzák nevét, és végül célt ért: valamivel több mint egymillió fontot ítéltek meg neki kártérítésként.

Az ártatlanul bebörtönzött férfi a múlt héten szívrohamot kapott és meghalt, úgy, hogy egyetlen fillért sem látott a neki megítélt pénzből, a vagyont így 19 éves lánya örökli, akit négyesztendős korában látott utoljára.

Bár sokáig nem találkozott vele, Stuart Gair szerette a lányát: tárcájában egy képet őrizgetett róla, halálos ágyán pedig azt mondta, azt szeretné, ha vagyonát gyermeke örökölné.

Nem mondott igazat

A lány 37 éves anyja bevallotta: eltitkolta a lánya elől, hogy ki az igazi apja, mert azt hitte, Stuart Gair egész hátralévő életét rács mögött tölti majd.

"Stuart élete tragikus volt, elpocsékolták az életét, én pedig nagyon szörnyen érzem magam amiatt, hogy nem ismerhette meg a lányát" - mondta a nő, aki azzal érvelt, hogy gyerekét akarta védeni; nem szerette volna, ha a lány kicsi korától börtönbe járkál az apjához.

Stuart Gairt 1989-ben csukták le: hiába bizonygatta, hogy nem szurkálta halálra a 45 éves Peter Smith-t, az esküdtszék nem hitt neki.

A férfit életfogytiglanra ítélték, de nem nyugodott bele a döntésbe; a büntetőügyeket vizsgáló bizottság végül 2000-ben helyt adott fellebbezésének, és óvadék ellenében távozhatott.Szerelemgyerek

A most 19 éves lány anyja és Stuart Gair 1987-ben egy sörözőben találkozott: a nő még csak 18 éves volt, amikor teherbe esett párjától, akivel még azelőtt szakított, hogy gyermekük megszületett volna. A férfi kábítószerezni kezdett, barátnője pedig tudta: saját és a kicsi érdekében mennie kell.

A kislány még nem volt egyesztendős, amikor az apját letartóztatták, a nőt pedig megdöbbentették a történtek. Mint mondta: nem tudta elképzelni Stuart Gairről, hogy embert öljön.

Miután a férfi börtönbe került, egykori kedvese néhány alkalommal még elvitte közös gyermeküket a börtönbe, hogy megmutassa neki, hogyan fejlődik, később azonban megszakította vele a kapcsolatot.

Nem engedett

Amikor Stuart Gair 2000-ben kiszabadult, ismét találkozni akart sosemvolt családjával, a nő azonban visszautasította, mert attól tartott, hogy darabokra hullik az élete, ha a lánya megtudja, nem az a férfi az igazi apja, akivel az anyja él.

"Szerettem volna, ha a dolgok másképp alakulnak, és Stuart nem kerül börtönbe, de a lányomnak és nekem így is jó életünk van. Megvédtem őt mindentől" - mondta az anya, aki örül a pénznek, amely biztosíthatja gyermeke jövőjét.

Sok idő telhet el addig, amíg Stuart Gair lánya megkapja a kártérítési összeget, mivel még DNS-tesztnek kell megerősítenie, hogy valóban ő volt a biológiai apja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×