eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin

Lázár: ez politikai hisztériakeltés

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát - amely 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat - jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat - hangoztatta.

Lázár János hozzátette, elegendőnek tartja az elkövetkező egy évet arra, hogy az érintett külföldi egyetemek esetében megköttessenek azok a nemzetközi megállapodások, amelyek a tervek szerint a működésük feltételei lesznek.

Szerinte minden, ami ezen felül van, "politikai hisztériakeltés".

Előzmények

A CEU-ügyről a külföldi lapok közül többen is azt írták, hogy az illeszkedik Orbán Viktor "háborújába" Soros György és érdekeltségei ellen, illetve hogy Soros egy ideális ellenségkép (további álláspontok itt). A CEU hajlandó tárgyalni a kormányzattal, de nem a törvényjavaslatról, mert az szerintük elfogadhatatlan, a visszavonását követelik. Kijelentették azt is, hogy rengeteg hazugság és torzítás jelent meg az intézménnyel kapcsolatban. Egyébként a CEU-n tanul egy helyettes államtitkár is. Az intézményt Amerika is védelmébe vette. Palkovics László a legutóbbi egyeztetés után azt mondta: az elhangzottak alapján nem vonják vissza a törvényjavaslatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×