eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Megszűnnek, beolvadnak, átalakulnak intézmények

Több mint 50 állami szervezetet érint a kormányzat nagyszabású átalakítása. A központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények közül többsége jogutódlással megszűnik, átalakul vagy beolvad különböző tárcákba.

Legkésőbb január 1-jétől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság névváltoztatással Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalként működik tovább, amely átveszi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel összefüggő feladatait is. Ez a szervezet 2017. március 31-vel a Magyar Államkincstárba olvad. Utóbbi struktúrája is jelentősen megváltozik – hívta fel a figyelmet idén tavasszal Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kifizetőügynöksége lesz az államnak az államkincstár, nagy volumenben, a jelenleginél jóval nagyobb mandátummal és felelősséggel, amihez nagyon sok fejlesztésre van szükség.”

Az OEP többi része beolvad az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Az átalakításokért a jövőben Mészáros József kormánybiztosként felel majd.

Szintén az EMMI része lesz a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet; a Türr István Képző és Kutató Intézet; az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ; valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet is megszűnik, feladatait a Magyar Nemzeti Filmalap látja majd el.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központba olvad az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ, valamint az Országos Epidemiológiai Központ.

A Magyar Közlöny szerint a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ jogutódlás nélkül megszűnik. Lázár János korábban arra utalt, hogy egyes szervezetek céggé alakulhatnak.

Még lesznek olyan intézmények, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia vagy civil szervezetek vesznek át, és lesznek olyanok is, amelyeknek a piacosítására is lehetőség van, tehát cégformában fognak tovább működni.”

Jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági feladataiban a fővárosi és megyei kormányhivatalok járnak majd el.

A Belügyminisztériumba kerül a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumba fennhatósága alá kerül a Balassi Intézet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet feladatait pedig a Demokrácia Központ Közalapítvány veszi át.

A Miniszterelnökségnél a tárcába olvad a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×