eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a brüsszeli csúcstalálkozón - a nap hírei

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a menekülthelyzetről tartott brüsszeli csúcstalálkozón - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások után. Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés. Elkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése.

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a menekülthelyzetről tartott brüsszeli csúcstalálkozón - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások után. A kormányfő hozzátette: az Európai Unió és Törökország között elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy a migránsokat az uniós tagállamok között kötelezően szét lehetne osztani. Orbán Viktor hozzátette: az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd euró 2 éves periódusra szól.

Ankara az európai uniós csatlakozási folyamat felgyorsulását várja - mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő a brüsszeli megbeszéléseken. Az unió vezetői ugyanakkor világossá tették, hogy az erős határvédelem mellett a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítését várják Törökországtól.

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők kedden átírhatják az állami földvagyont érintő - alaptörvény ellenesnek minősített - törvénymódosítást, továbbá dönthetnek több hatósági illeték eltörléséről is. Kedden kezdődhet vita a bankadó csökkentéséről. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter javaslata kedvezményeket tartalmaz azoknak a bankoknak, amelyek növelik vállalati és lakossági hitelállományukat.

Elkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó felhíváshoz. Az adományvonal mellett interneten is lehet jótékonykodni. A segélyszervezet Adománypontot állított fel az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen.

Egyperces csenddel emlékeztek a november 13-i merényletek 130 áldozatára a párizsi klímacsúcs delegációinak tagjai, akik délután megkezdték az egyeztetéseket a klíma-megállapodásról egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. A találkozó célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a tagállamok annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

Több tízezren tüntettek a világ számos országában a párizsi klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett demonstrációkon, az emberi tevékenység okozta éghajlati változások elleni fokozottabb fellépésre szólítva fel a kormányokat. Párizsban, a hétfőn kezdődő klímacsúcs helyszínén biztonsági okokból korlátozzák a tömegmegmozdulásokat, ennek ellenére több százan vettek részt egy élőláncban, amely civil szervezetek felhívására jött létre.

Összecsaptak rendőrök és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták Párizsban, a francia rendőrség mintegy száz embert előállított. Az összecsapásokban senki nem sérült meg. A gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

A brit védelmi miniszter szerint rendkívül magas a terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában. Michael Fallon kijelentette: igen nagy a valószínűsége a párizsi merényletsorozathoz hasonló terrorcselekménynek Londonban, ezért erre a fenyegetettségre a kormánynak válaszolnia kell.

A fegyverek letételére, békére és szeretetre szólított fel Ferenc pápa afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomásán. Az afrikai politikusok által gyakran eszközként használt etnikai megosztottságokra utalva a katolikus egyházfő közölte, hogy meg kell tudni szabadulni a család és a vér megosztottságot kiváltó koncepcióitól. A Közép-afrikai Köztársaságban csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus dúl, amelynek során több ezer embert gyilkoltak meg.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×