Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újjászervezi kommunikációját az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajai videoügy miatt újjászervezi kommunikációs stábjának működését az MSZP, ám a szóvivők a helyükön maradnak - tájékoztatta a párt az elnökség kedd estébe nyúló ülése után az MTI-t.

Déri Balázs, az MSZP kommunikációs igazgatója múlt szerdán mondott le posztjáról, elismerve, hogy ő adta át a hvg.hu munkatársainak azt a bajai időközi választással összefüggő videofelvételt, amelyről a rendőrségi nyomozás utóbb kiderítette, hogy hamisítvány.

Az MSZP közleménye szerint mára világossá vált, hogy a pártot a hamis videóval "aljas módon, szándékosan lépre csalták".

Hazugság minden olyan állítás, hogy az MSZP-nek bármi köze van a bajai "kamuvideó" megrendeléséhez, legyártásához - fűzték hozzá, kiemelve, hogy nem sértettek törvényt, nem vádoltak senkit hamisan, nem vezették félre a hatóságokat, és képviselőjük (Harangozó Tamás) vitte a videofelvételt a rendőrségre.

A közleményben a szocialisták azt írták, nem rendelkeztek a provokáció kivédéséhez szükséges mechanizmusokkal, ezért elnézést kérnek.

"Az MSZP tanult az ügyből, megtesz minden szükséges szervezeti lépést, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő" - közölték.

Az MSZP ennek érdekében újjászervezi a sajtó- és a kommunikációs stáb működését, különválasztva a napi szervezési feladatokat és a stratégiai kommunikációt.

A sajtófőnök Ferencz Gábor, a Népszabadság korábbi lapszerkesztője lesz, új kommunikációs igazgatót egyelőre nem neveztek ki. Emellett - részletek közlése nélkül - tudatták, hogy "technikai, szervezeti és személyi intézkedésekkel" kialakítják a párt "védelmi mechanizmusát".

Az MSZP elnöksége a választási felkészülés jegyében döntött az országos választási bizottság létrehozásáról, ennek szóvivője Kunhalmi Ágnes elnökségi tag lesz. Kampányfőnökké Molnár Zsoltot, az MSZP budapesti elnökét választották.

A pártszóvivői feladatot továbbra is Kormos Kata és Török Zsolt látja el. Török Zsolt lemondását az elnökség nem fogadta el.

Török Zsolt azután ajánlotta fel lemondását, hogy előzőleg többször is cáfolta, hogy az MSZP juttatta el a bajai videofelvételt a hvg.hu-hoz. Később azonban kiderült, hogy a videót a 2010-es választási vereség után kinevezett kommunikációs igazgató, Déri Balázs adta át a hírportál munkatársainak. Déri korábbi közleményében azt írta, erről a pártban senkit sem tájékoztatott, és azt sem tudta, hogy manipulált a felvétel.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben egy - mint utóbb kiderült, hamis - videó. A felvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választáson. Azt állította, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje és Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

Kőrös Gusztáv, a videó egyik készítője, a solti roma önkormányzat elnöke, a Demokratikus Koalíció (DK) volt tagja múlt hétfőn az ATV-ben azt mondta, a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük. Ezt ő cáfolta, az MSZP pedig közölte: Kőrös Gusztáv súlyosan valótlan kijelentéseket tett, ezért jogi lépéseket kezdeményeznek, a videó elkészítésében ugyanis egyetlen szocialista politikus sem működött közre.

A bajai videoügybe Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője és Déri Balázs, az MSZP kommunikációs igazgatója is belebukott. Gavra Gábor azután mondott le, hogy a rendőrség megállapította, hamis a felvétel, amelyről a hírportál azt állította, bizonyíték a csalásra. Déri Balázs pedig azután távozott posztjáról, hogy kiderült, ő adta át a felvételt a hvg.hu munkatársainak.