eur:
389.09
usd:
362
bux:
68671.55
2024. május 8. szerda Mihály

"Egyetlen napra sem marad támogatás nélkül" a Pető Intézet

A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) eddig is rendszeresen megkapta és ezután is le tudja hívni - közölte a tárca köznevelésért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel. Hangsúlyozták: méltányossági elvek alapján, külön döntéssel az intézet kiegészítő támogatást is kap köznevelési feladatainak ellátására a tárcától, így egyetlen napra sem marad támogatás nélkül.

A közleményben kiemelték: a köznevelési intézménynek minősülő Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének Gyakorló Óvodája, Általános Iskolája, Kollégiuma, Előkészítő Szakiskolája és Egységes Konduktív Módszertani Intézetét a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete tartja fenn. Ez utóbbi felsőoktatási intézmény, amelynek a fenntartója a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési normatíváit az Emberi Erőforrások Minisztériumától rendszeresen megkapta és a támogatást ezután is le tudja hívni. A tárca a kifizetésekről az elszámolások alapján - miként eddig -, a jövőben is gondoskodik - írták.

Jelezték: az elmúlt években a köznevelésért felelős államtitkárság a normatív támogatáson túl (külön döntéssel) kiegészítő támogatást is adott a Pető Intézetnek közoktatási megállapodás révén. A már meghozott döntés alapján ezen kiegészítő támogatásához a Pető Intézet a jövőben is hozzájut - hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is: bár a Pető Intézet évekkel ezelőtt kötött közoktatási megállapodása ez év augusztus 31-én lejárt, döntés született egy új köznevelési szerződés megkötéséről. Az új szerződés előkészítése folyamatban van, amely 2013. szeptember 1-jétől újra garantálja a Pető Intézetnek a kiegészítő állami támogatást is. Egyetlen napra sem marad tehát a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja állami támogatását, amelyekből a többi között pedagógusait, köznevelési feladatokat ellátó munkatársait fizetheti - írták.

A közlemény szerint a Pető Intézet által szolgáltatott létszámadatok szerint az intézet köznevelési feladatokat ellátó egységeiben az óvodai részen 122, az általános iskolai részen 150, a szakszolgálati ellátás keretében pedig 188 gyermeket látnak el, ami összesen 460 fő. A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230 ezer forint/fő/év támogatást kap kiegészítésként az intézmény, összességében, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut.

Mindezek felett a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, mint felsőoktatási intézmény, a felsőoktatási államtitkárságtól további 317,615 millióforintos támogatást kap. Elismerve és méltányolva a nem állami intézmény tevékenységének kiemelkedő jelentőségét az Emmi összességében több mint 400 millió forintos támogatással segíti a magánintézményben ellátott köznevelést és felsőoktatást érintő feladatok ellátását.

A Pető Intézet szeptember 5-ei sajtóközleményében jelezte, hogy anyagi helyzetük 2005-től fordult válságosra. Az akkori fenntartó sodorta intézkedéseivel a szakadék szélére az intézményt, számtalan, a sajtóban is nyilvánosságot kapott, kétségbeesett és meg nem hallgatott kérésük ellenére. Pénzügyi gondjaik megoldásában az Emmi folytatta a már megkezdett egyeztetéseket az intézet vezetőivel - rögzítették.

A közleményben kitértek arra is: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nyomatékosan visszautasítja, hogy a szervezet a Pető Intézet épületébe költözne. Soha ilyen elképzelés nem merült fel a GYEMSZI elhelyezése kapcsán - írták, hozzátéve: különböző sajtóorgánumok már a GYEMSZI megalakulása óta, időről időre felröppentik a hírkacsát, hogy a szervezet hová költözne, de ezek közül még egy sem bizonyult igaznak.

Az Emmi szerint méltatlan és egyben rendkívül elszomorító, hogy egyes politikusok a fogyatékkal élő gyermekek helyzetét eltorzító, valótlan kijelentésekkel támadják a kormányt. Az ellenzéki politikusok az ügyben egyértelműen nem segítő szándékkal, hanem a politikai haszonszerzés reményében szólalnak meg - zárul a kommüniké.

Az MSZP keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a szocialisták szerint a kormány szisztematikusan teszi tönkre a fogyatékos gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó intézményeket, ezt támasztja alá többek között a Nemzetközi Pető Intézetet sújtó pénzelvonás is. Korózs Lajos elnökségi tag emlékeztetett arra, hogy a Pető Intézet költségvetése a tavalyi 2,2 milliárd forintról idén 1,5 milliárdra csökkent, ami az intézmény működését veszélyezteti.

Az Együtt-PM Facebook-oldalt indított, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és a karitatív szervezetekhez fordul a Nemzetközi Pető Intézet megmentésének érdekében - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea. A szövetség társelnöke azt mondta, bár hétfőn a parlamentben leszavazták javaslatát, amelyik 500 millió forintot juttatott volna az intézménynek, továbbra sem adják fel azt a céljukat, hogy megmentsék a Pető Intézetet.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×