Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így tesz majd rendet a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schmitt Pál szerint az új kormány már rögtön a ciklus elején bevezeti a három csapás törvényét a nemzeti kormányzás egyik alaptételeként megfogalmazott rend és közbiztonság védelme érdekében.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az uniós parlament alelnöke pénteken, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a bűncselekmények száma ugyan évek óta szinte változatlan, de egyre inkább terjedőben vannak például a kisebb súlyú lopások.

Nem szabad, hogy az emberek félelemben éljenek, "egyetlen falut sem lehet az út szélén hagyni", a bűnözőket szigorúan meg kell büntetni - fűzte hozzá.

A Fidesz februárban nyilvánosságra hozta, hogy jelentősen szigorítaná a harmadjára visszaeső, erőszakos bűncselekményt elkövetők büntetését a "három csapás törvény" alkalmazásával.

Az amerikai eredetiben 3 strikes, a baseballból vett kifejezés helyes fordítása három hiba, az Egyesült Államokban baseball-szabálynak hívják a törvényt. Az amerikai mintán alapuló javaslat lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni a bírónak.

Schmitt Pál kifejtette, hogy a Fidesz tervei szerint háromezer új rendőrt képeznének ki és vennének állományba, de a rend nemcsak a közbiztonságot jelenti. "Rendre van szükség a fejekben, az önkormányzatoknál, a nyilvántartásokban, az iskolákban, a közlekedésben", vagyis az élet minden területén - mondta.

Schmitt Pál három zalai városban, Zalaegerszegen kívül Keszthelyen és Nagykanizsán - mint országjárása során másutt is - lakossági fórumokon találkozik a nap folyamán a választókkal. Ennek kapcsán azt mondta: furcsa módon az ilyen rendezvényeken nem találkozni a fiatalokkal, pedig őket is meg kell szólítani, hiszen 2006 óta 400 ezer új választó került ki közülük.

A közterületi kampány során a Fidesz tényekkel operál, nem kíván senkit méltóságában megsérteni, ugyanakkor a politikusok minél több emberrel találkozva a nemzeti kormányzás programját szeretnék megismertetni - közölte a politikus.

A programot részletezve kifejtette, hogy öt pontban foglalhatók össze a leglényegesebb elemek, köztük egyik a rend és a közbiztonság témája.

Schmitt Pál a feladatok egyikeként a gazdaság talpra állítását említette, hozzátéve, hogy a gazdasági gondok miatt "nem látjuk ma még az euró bevezetésének lehetőségét", minden lakosra átlag kétmillió forint adósság jut.

A kormányzati program második elemeként a munkahelyteremtést nevezte meg, mint talán a legfontosabb teendőt.

Jelenleg mintegy 700 ezer kis- és középvállalkozó van Magyarországon, ha mindenki csak plusz egy embert tudna alkalmazni, csaknem teljesülne a Fidesz terve, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely teremtődjön. Ehhez azonban üzletbarát környezetet kell teremteni kedvezményekkel, adócsökkentéssel - fogalmazott.

A program részeként szólt az egészségügy állapotáról és helyzetének javításáról. Felsorolása szerint az elmúlt évek alatt megszűnt a kórházi ágyak negyede, az orvosok és ápolók pedig nem kapnak kellő erkölcsi és anyagi elismerést. Fontos teendőnek nevezte a szociális biztonság helyreállítását is, amibe beletartozik, hogy adókedvezményt kapjanak a nagycsaládosok, ösztönözzék az anyákat a gyermekvállalása, de az is, hogy ne emelkedjen a nyugdíjkorhatár, és a nők 40 év után nyugdíjba mehessenek.

A zalaegerszegi sajtótájékoztatón résztvevő Gyimesi Endre polgármester, a város jelenlegi és jelölt parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a zalai megyeszékhelyen a térségben még a legalacsonyabb a munkanélküliség, de így is csaknem háromszorosa a polgári kormányzás idején mért adatnak. A szocialisták pedig ezt a mostani ellenzék hibájának akarják beállítani - mondta.

Vigh László, a zalai 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője és jelöltje a vidéken élők egyik legnagyobb gondjaként azt fogalmazta meg, hogy az emberek azért aggódnak, tudják-e iskoláztatni gyermekeiket.