Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brit atombunkert árvereznek a világhálón

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hidegháborús brit atombunkert árvereznek az eBay kereskedelmi portálon, a licitálók mostanra 19 300 fontra (körülbelül 5 770 000 forintra) hajtották fel az építmény árát.

"Ritka alkalom, hogy hozzájusson a hidegháború történetének egy darabjához - olvasható a portálon megjelent hirdetésben. - Lélegzetelállító helyen, csodálatos kilátással és eredeti berendezéssel saját bunkere lehet egy kis földdarabon".

A licit csütörtökön 500 fonttal (149 136 forinttal) indult, és nem egészen három nap alatt az ötvenszeresére ugrott. A legmagasabb ajánlat vasárnap meghaladta a 27 000 fontot (8 051 940 forintot), de később ezt a licitet bizonytalannak nyilvánították és törölték. Az árverés március 7-én zárul.

A bunkert 1959-ben "állították hadrendbe", és a Royal Observer Corps, egy főként önkéntesekből álló szervezet kezelésében volt. Az önkénteseknek az volt a feladatuk, hogy jelentsék az esetleges nukleáris támadást és a radioaktivitást. Az Anglia középső részén, a peaki nemzeti parkban lévő bunker egészen 1991-ig, a Szovjetunió összeomlásáig működőképes volt.

A 15-ször 15 méteres bunker mezőgazdasági területen fekszik "egy kis dombon, amelyről körképszerű kilátás nyílik". A "fém tolóajtón és aknán keresztül megközelíthető" betonépítmény mintegy négy méterre a föld alatt van, két helyiségből, egy vegyi WC-ből és egy megfigyelő teremből, valamint két szellőzőaknából áll.

A hirdetés szerint ingóságként a vevőt megilleti majd egy sziréna, egy zománcvödör, egy marmonkanna és egy kötél is, amelyen nehéz tárgyakat ereszthet le a földbe süllyesztett fedezékbe.