Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Árhullám a Krasznán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Árhullám vonul le a Krasznán, a folyó gátjainál elsőfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bodnár Gáspár arról is beszámolt, hogy hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben a belvíz miatt is készenlétet tartanak a vízügyi szakemberek.

A Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr síkvidéki vízgyűjtő területén szinte teljesen elolvadt a hó és szombaton csapadék hullott, emiatt emelkedett a folyók vízszintje - mondta az igazgató.

Kiemelte: egyelőre a Kraszna mentén kellett elrendelni az elsőfokú, figyelőszolgálatot jelentő árvízvédelmi készültséget. Ágerdőmajornál a víz szintje egy nap alatt 45 centiméterrel emelkedett, s hétfő reggel már meghaladta az 510 centiméteres magasságot.

Várhatóan a Túr mentén is szükség lesz elsőfokú készenlétre, a Tiszán szintén elsőfokú vízmagasság várható, de ott a jelenlegi számítások szerint nem lesz szükség készültség elrendelésére.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tiszán várhatóan telt mederrel vonul majd le a mostani árhullám, amit kedvezően befolyásol, hogy a határon túli hegyvidéki vízgyűjtő területen hétfőre virradó éjjel ismét fagyott, s megállt a hóolvadás.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője hozzáfűzte: a folyók vízgyűjtő területén most 934 millió köbméternyi a hóban tárolt víz mennyisége, ez alig egyharmada a 2005. március 15-én mért rekordnak, amely 3,45 milliárd köbméter volt.

A szabolcsi belvízhelyzetről az igazgató elmondta, hogy Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, valamint a beregi tájegységben és a Szamos-Kraszna-közben egyaránt másodfokú, míg a Túr-Szamos-közben elsőfokú a készültség. Az érintett térségekben a folyók zsilipjeit a magasabb vízállás miatt zárni kellett, ezért szivattyúkkal távolítják el a vizet az elöntött határrészekről.

Felső-Szabolcsban jelenleg Rétközberencs, Beszterec és Tiszabercel környékén hét, a Szamos-Kraszna-közben, az Ecsedi-lápon pedig hat szivattyútelep működik, folyamatos, éjjel-nappali munkarendben.