eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin

Árhullám a Krasznán

Árhullám vonul le a Krasznán, a folyó gátjainál elsőfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bodnár Gáspár arról is beszámolt, hogy hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben a belvíz miatt is készenlétet tartanak a vízügyi szakemberek.

A Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr síkvidéki vízgyűjtő területén szinte teljesen elolvadt a hó és szombaton csapadék hullott, emiatt emelkedett a folyók vízszintje - mondta az igazgató.

Kiemelte: egyelőre a Kraszna mentén kellett elrendelni az elsőfokú, figyelőszolgálatot jelentő árvízvédelmi készültséget. Ágerdőmajornál a víz szintje egy nap alatt 45 centiméterrel emelkedett, s hétfő reggel már meghaladta az 510 centiméteres magasságot.

Várhatóan a Túr mentén is szükség lesz elsőfokú készenlétre, a Tiszán szintén elsőfokú vízmagasság várható, de ott a jelenlegi számítások szerint nem lesz szükség készültség elrendelésére.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tiszán várhatóan telt mederrel vonul majd le a mostani árhullám, amit kedvezően befolyásol, hogy a határon túli hegyvidéki vízgyűjtő területen hétfőre virradó éjjel ismét fagyott, s megállt a hóolvadás.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője hozzáfűzte: a folyók vízgyűjtő területén most 934 millió köbméternyi a hóban tárolt víz mennyisége, ez alig egyharmada a 2005. március 15-én mért rekordnak, amely 3,45 milliárd köbméter volt.

A szabolcsi belvízhelyzetről az igazgató elmondta, hogy Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, valamint a beregi tájegységben és a Szamos-Kraszna-közben egyaránt másodfokú, míg a Túr-Szamos-közben elsőfokú a készültség. Az érintett térségekben a folyók zsilipjeit a magasabb vízállás miatt zárni kellett, ezért szivattyúkkal távolítják el a vizet az elöntött határrészekről.

Felső-Szabolcsban jelenleg Rétközberencs, Beszterec és Tiszabercel környékén hét, a Szamos-Kraszna-közben, az Ecsedi-lápon pedig hat szivattyútelep működik, folyamatos, éjjel-nappali munkarendben.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×