Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az idei kampányban elmaradhat az ígéretlicit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei választási kampányban elmaradhat az ígéretlicit - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője. Novák Zoltán szerint az MSZP szűk mozgástere miatt a Fidesznek nem kell túlígérnie magát, így élhet a kimondatlan ígéret eszközével.

Az MSZP-nek idén nemcsak a már elfogadott költségvetés miatt szűk a mozgástere, a 8 éve kormányon lévő szocialistáknak a gazdaság szűkülése miatt sincs lehetőségük arra, hogy nagy ívű ígéreteket dobjanak be a kampányban - mutatott rá az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

A Fidesz sem ígérgethet túl sokat - tette hozzá Novák Zoltán -, mivel ezzel saját magát sodorná egy legitimitási bizonytalanságba. Ha ugyanis túlígéri magát, az nagyon gyors kiábránduláshoz vezetne a választók körében. Ez történt 2006-ban is, akkor a szocialistákkal.

Az ígéretverseny ugyanakkor ettől még aszimmetrikus, de ez mindig így van, hiszen az ellenzéknek több lehetősége van erre. A Fidesz gyakran él az implicit ígéret eszközével, azaz csak addig megy el, hogy ellenzi a kormány egyes intézkedéseit, azt sugallva, hogy hatalomra kerülve megszünteti azokat.

A választók eközben szinte csodát várnak a legnagyobb ellenzéki párttól, a párt ezt megpróbálja kordában tartani. Ezzel egy szűk mezsgyén mozog, hiszen úgy kell visszafogni a választók kívánalmait, hogy eközben győzelme ne kerüljön veszélybe.