eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin

Az idei kampányban elmaradhat az ígéretlicit

Az idei választási kampányban elmaradhat az ígéretlicit - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője. Novák Zoltán szerint az MSZP szűk mozgástere miatt a Fidesznek nem kell túlígérnie magát, így élhet a kimondatlan ígéret eszközével.

Az MSZP-nek idén nemcsak a már elfogadott költségvetés miatt szűk a mozgástere, a 8 éve kormányon lévő szocialistáknak a gazdaság szűkülése miatt sincs lehetőségük arra, hogy nagy ívű ígéreteket dobjanak be a kampányban - mutatott rá az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

A Fidesz sem ígérgethet túl sokat - tette hozzá Novák Zoltán -, mivel ezzel saját magát sodorná egy legitimitási bizonytalanságba. Ha ugyanis túlígéri magát, az nagyon gyors kiábránduláshoz vezetne a választók körében. Ez történt 2006-ban is, akkor a szocialistákkal.

Az ígéretverseny ugyanakkor ettől még aszimmetrikus, de ez mindig így van, hiszen az ellenzéknek több lehetősége van erre. A Fidesz gyakran él az implicit ígéret eszközével, azaz csak addig megy el, hogy ellenzi a kormány egyes intézkedéseit, azt sugallva, hogy hatalomra kerülve megszünteti azokat.

A választók eközben szinte csodát várnak a legnagyobb ellenzéki párttól, a párt ezt megpróbálja kordában tartani. Ezzel egy szűk mezsgyén mozog, hiszen úgy kell visszafogni a választók kívánalmait, hogy eközben győzelme ne kerüljön veszélybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×