eur:
388.95
usd:
361.93
bux:
68695.51
2024. május 8. szerda Mihály

Csak a Gyurcsány nélküli kormányról tárgyalna az SZDSZ

Az SZDSZ hajlandó egyeztetni a szocialistákkal, de csak egy olyan szakértői kormány felállításáról, amelyben nincs helye Gyurcsány Ferencnek. Egyebek mellett erről határozott a liberális párt ügyvivői testülete, amely elfogadta az MDF meghívását is az ellenzéki pártok találkozójára, de mint a pártelnök elmondta, az SZDSZ nem vesz részt ellenzéki költségvetés vagy adótörvények készítésében.

Az SZDSZ tárgyal a szocialista párttal, de nem arról, amiről Gyurcsány Ferenc szeretne. Fodor Gábor, a liberális párt elnöke erről a szabad demokrata ügyvivői testület ülése után beszélt, amelyen napirenden volt az MSZP elnökének felkérése is.

Gyurcsány Ferenc arról egyeztetett volna az SZDSZ-szel, hogy "miként tudnák a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban együtt szolgálni Magyarországot."

Ezzel szemben Fodor Gábor hangsúlyozta: "elfogadjuk azt a meghívást, amit a miniszterelnök fogalmazott meg, de világossá szeretném tenni, hogy amiről tárgyalni kívánunk, az a szakértői kormány ügye".

Fodor Gábor már korábban megfogalmazta, hogy ha Gyurcsány Ferenc cselekvési programja nem elfogadható, szakértői kormány felállítását fogják javasolni. Az InfoRádió kérdésére a pártelnök nem beszélt arról, hogy ki kaphatna helyet egy ideiglenes kabinetben, az viszont biztos, hogy ki nem: Gyurcsány Ferenc.

"Olyan politikusoknak kell meghatározónak lenniük egy ilyen kormányban, akik nem az újraválasztási esélyeiket latolgatják egy döntés meghozatalánál, hanem az ország érdekét. Függetlenül attól, hogy rövidtávon mennyire népszerűek vagy népszerűtlenek ezek a döntések" - fejtette ki a liberális párt vezetője.

Mivel több kérdésre nem volt lehetősége az újságíróknak, nem derült ki az sem, hogy Fodor Gábor kit ért olyan politikus alatt, aki nem az újraválasztási esélyeit nézi. Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ esetlegesen azért tárgyal Gyurcsány Ferenccel, mert nincs saját programja, Fodor Gábor azt mondta: a pártnak igenis van programja, a 2006-os választási program és a kormányprogram 2007-es kiegészítése, a párt céljai azóta nem változtak.

Távol a kampánytól

Az SZDSZ elnökét múlt szombaton az MDF elnöke is egyeztetésre hívta a többi ellenzéki párt vezetőjével együtt. A cél nem titkoltan az, hogy közös ellenzéki adótörvényt terjesszenek be. Fodor Gábor azt mondta, elfogadják a meghívást, de több kikötésük is van.

"Egy alkotmányos demokráciában a kormány terjeszt be költségvetést és adótörvényeket, és nem az ellenzék. Az ellenzék dolga ennek a véleményezése, tehát nem szeretnénk, ha bárki felcserélné a szerepeket" - jelezte Fodor Gábor.

További kikötés, hogy a tárgyalás nem válhat a demokrata fórum elnökválasztási kampányának témájává.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×