Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rendszer hibája is, hogy sok a gyermekbántalmazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Kriminológiai Intézet felmérése szerint évente több mint tízezer gyermeket bántalmaznak a szülei. A szervezet munkatársa úgy véli: rosszul működik a gyermekvédelmi rendszer, kevés a szakember, így azt sem lehet tudni, hogy mikor és mennyire avatkozhatnak be gyermekbántalmazás esetén.

Három fő oka van annak, miért van annyi gyermekbántalmazásos eset. Az első, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem képes megvédeni a kicsiket és megelőzni az abúzust - mondta az InfoRádiónak az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa.

A második, hogy, a felmérések szerint, a magyar szülők több mint 90 százaléka elfogadja nevelési eszközként a testi fenyítést, ráadásul a családok nem kapnak segítséget ahhoz, hogy megtanulhassák a technikákat, amelyek segítségével erőszakmentesen nevelhetik fel gyermekeiket - tette hozzá Gyurkó Szilvia.

A szakértő közölte: az Állami Számvevőszék már 2003-as jelentésében is kimondta, hogy a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta soha nem álltak rendelkezésre azok a személyi, tárgyi és anyagi feltételek, amelyek szükségesek lettek volna a rendszer működtetéséhez.

Gyurkó Szilvia elmondta: nincs elég jól képzett szakember, kevesen tudnak például arról, hogy a testi fenyítés minden formája tiltott 2005 januárjától.

Még a szakmában dolgozók számára sem egyértelmű - fűzte hozzá a kriminológiai intézet munkatársa -, hogy egy pofon, vagy a gyermek bezárása bántalmazás-e vagy sem.

Hanganyag: Kálló Izabella