eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin

A rendszer hibája is, hogy sok a gyermekbántalmazás

Az Országos Kriminológiai Intézet felmérése szerint évente több mint tízezer gyermeket bántalmaznak a szülei. A szervezet munkatársa úgy véli: rosszul működik a gyermekvédelmi rendszer, kevés a szakember, így azt sem lehet tudni, hogy mikor és mennyire avatkozhatnak be gyermekbántalmazás esetén.

Három fő oka van annak, miért van annyi gyermekbántalmazásos eset. Az első, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem képes megvédeni a kicsiket és megelőzni az abúzust - mondta az InfoRádiónak az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa.

A második, hogy, a felmérések szerint, a magyar szülők több mint 90 százaléka elfogadja nevelési eszközként a testi fenyítést, ráadásul a családok nem kapnak segítséget ahhoz, hogy megtanulhassák a technikákat, amelyek segítségével erőszakmentesen nevelhetik fel gyermekeiket - tette hozzá Gyurkó Szilvia.

A szakértő közölte: az Állami Számvevőszék már 2003-as jelentésében is kimondta, hogy a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta soha nem álltak rendelkezésre azok a személyi, tárgyi és anyagi feltételek, amelyek szükségesek lettek volna a rendszer működtetéséhez.

Gyurkó Szilvia elmondta: nincs elég jól képzett szakember, kevesen tudnak például arról, hogy a testi fenyítés minden formája tiltott 2005 januárjától.

Még a szakmában dolgozók számára sem egyértelmű - fűzte hozzá a kriminológiai intézet munkatársa -, hogy egy pofon, vagy a gyermek bezárása bántalmazás-e vagy sem.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×