eur:
389.14
usd:
361.61
bux:
68566.38
2024. május 7. kedd Gizella

Már erős allergiás tüneteket okozhatnak a pollenek

Korán elkezdődött a pollenszezon, január végén ugyanis már virágzott a mogyoró. De már virágzik a kőris, a nyárfa és az éger is - mondta az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársa, Apatini Dóra. A szakember hozzátette: az országban elsőként a Dél-Dunántúlról és a Nyugat-Dunántúlról jeleztek akkora pollenmennyiséget, amely már allergiás tüneteket okozhat.

A legtöbb tavaszi fa virágzása már elindult, így idén korán, már január végén, február elején kezdődött a pollenszezon - közölte az InfoRádióval az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársa.

Apatini Dóra kifejtette: elsőként január végén a mogyoró és az éger, majd a tiszafa és ciprusfélék, legkésőbb pedig a nyár, a kőris, a fűz, a juharfák virágzása indult el.

Ezek erős, illetve közepes allergén fák. A mogyoró és az éger nagyon magas koncentrációban található meg a levegőben, az arra érzékenyeknél erős allergiás tünetek jelentkeznek - közölte a szakember.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×