eur:
389.07
usd:
361.84
bux:
68534.81
2024. május 8. szerda Mihály

Kormányzati negyed: nem fizetnek a nyertes tervezőcégnek

Akadozik a kommunikáció a Kormányzati Negyed Projektiroda és a tervpályázaton nyertes tervezőcég között. Janesch Péter építész, az iroda vezetője az InfoRádióban elmondta, a projektiroda nem fogadta el a megvalósítási tervet, ezért nem fizetik ki nekik a szerződésben rögzített díjazást. Hozzátette, arról viszont nem kaptak egyértelmű tájékoztatást, hogy mik a konkrét kifogások a projektmegvalósítási tervvel. Az InfoRádió megkereste a Kormányzati Negyed Projektirodát, amely a Pénzügyminisztériumhoz került. A tárca sajtóosztálya azt közölte, hogy a projektiroda 2008 végén fejezi be adminisztrációs munkáit.

Megpróbálja tárgyalásos úton rendezni a Kormányzati Negyed Projektirodával fennálló követelését a tervpályázaton nyertes tervezőcég - mondta az InfoRádiónak Janesch Péter építész.

Az iroda vezetője kiemelte: egyelőre levelező viszonyban vannak a projektirodával, és várnak arra, hogy mikor lesz végre konstruktív a munkakapcsolat.

Janesch Péter közölte: a tervezőcég azt állítja, hogy a tervet teljesítették, ennek megvan a szerződéses értéke, és várják, hogy ezt kifizessék nekik.

Január 23-án függesztették fel írásban a munkájukat, addig a cég dolgozott, a kommunikáció okozta korlátok között, ugyanis semmilyen együttműködés nem volt a KVI és a tervezőiroda között, ettől függetlenül voltak építészeti munkák - fejtette ki.

A projektiroda nem fogadta el a megvalósítási tervet, ezért nem fizetik ki nekik a szerződésben rögzített díjazást - közölte az építész. Hozzátette: a projektiroda egy általános kifogáslistát adott válaszul, alátámasztandó az elutasítást, míg erre azt válaszolta a tervezőcég, hogy ez az elutasítás sem a szakmai, sem a szerződéses feltételeknek nem felel meg.

Janesch Péter hangsúlyozta: remélik, hogy valóban igaz, hogy nem le-, hanem megállították a tervezést, és az év végéig együtt tudnak működni a projektirodával

Öten maradtak az év végéig üzemelő projektirodánál

Az InfoRádió megkereste a Kormányzati Negyed Projektirodát, amely a Pénzügyminisztériumhoz került. Ennek oka egy kormányrendelet, amely az állami vagyonnal gazdálkodó szervezetek rendszerét alakította át. Kérdéseinket írásban kellett a Pénzügyminisztérium sajtóosztályára eljuttatnunk, és a válaszokat is írásban kaptuk vissza.

Ezekből kiderül, hogy a projektiroda 2008. december 31-éig működik. Az addig hátralévő időben a kormányzati negyed beruházással kapcsolatos előkészítő folyamatokat dokumentálják, és a tételes elszámolást készítik el.

Emellett a terület további hasznosításának terveit készítik az ott dolgozók. Õk egyébként most öten vannak, a korábbi ígérettel ellentétben hat embert bocsátottak el, a Pénzügyminisztérium válasza szerint a projekt céljában bekövetkezett változások eredményeként. Emiatt távozott a projektiroda kommunikációs igazgatója, aki a továbbfoglalkoztatására vonatkozó ajánlatot nem fogadta el.

A kormányzati negyed kivitelezésére kiírt pályázaton már csak egy cég maradt, de végül ennek a pályázatát sem fogadták el. Kíváncsiak voltunk, hogy mi volt a kifogás a pályamű ellen. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályának válasza szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, mint ajánlatkérő azért nyilvánította eredménytelennek a magánpartner kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást, mivel a kormányzati szándék változását észlelve a szerződés megkötésére, illetve a szerződés megkötése esetén a szerződés teljesítésére nem lett volna képes.

Arra a kérdésre, miért nem fizetnek a tervezőirodának, azt a választ kaptuk, hogy tárgyalnak a tervezőirodával arról, hogy a Nyugati Pályaudvar környékén az új, város-rehabilitációs elképzelések alapján módosítsák, vagy az eddig teljesített feladatok megfizetésével megszüntessék a szerződést.

A Pénzügyminisztérium válasza szerint a kormányzati negyed megépítésének elhalasztása miatt a tervező díjazásával kapcsolatos kérdést sürgősen rendezni kívánják.

Mindezekről Görözdi György kormánymegbízottat, a projektiroda vezetőjét szerettük volna megkérdezni, ám ő azt az utasítást kapta, hogy ne nyilatkozzon a sajtónak. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint azért, mert a pénzügyminiszter egyeztet a kormánnyal a projekt ügyében, így érdemi információkat csak ő tud adni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×