eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Az influenzajárvány több hétig elhúzódik

Várhatóan még hetekig tarthat az egyre terjedő influenzajárvány. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője az InfoRádiónak elmondta: a mostani járványt az influenza új vírusa okozza, ezért jóval több betegre kell számítani, mint az elmúlt években. Szolnoki István szerint a szakembereket is meglepetésként érte, hogy a mostani járvány főleg a fiatal felnőtteket betegíti meg.

Az elmúlt héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, 50 ezren fordultak orvoshoz - mondta el az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István kiemelte: a megbetegedettek 90 százaléka az influenzát kapta el.

A járvány több hétig el fog húzódni, és az időjárástól függően jóval több megbetegedés lehet - hangsúlyozta.

Szolnoki István elmondta, hogy a mostani járványt egy új vírusvariáns okozta, és ez valamennyi korcsoportot érinti.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője közölte azt is, hogy az átmeneti langyos időjárás kedvez a vírus terjedésének. Ha azonban hamar kitavaszodik, akkor véget érhet a vírus terjedése, mert a napfényt nem bírja az influenza - tette hozzá.

Sok fiatal felnőtt betegedett meg az influenzával, de az Európai Unió tájékoztatása szerint máshol is hasonló a helyzet - emelte ki Szolnoki István.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa hangsúlyozta: az egészség emberek 3-4 nap alatt kiheverik a megbetegedést, még ha nem is mennek orvoshoz. Sok pihenéssel és lázcsillapító szedésével meg lehet gyógyulni, de ha valaki nem piheni ki a betegséget, szövődmény léphet fel még egy erős szervezet esetében is - tette hozzá.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 20:55
×
×
×
×