Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Gyakorlatban is megvalósul a jog előtti egyenlőség elve\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bővül a \"Nép ügyvédje\" néven ismert jogsegély-szolgálatra jogosultak köre, és az ügyek képviseletének határa is 2008. január elsejétől. A legfontosabb változás, hogy a jogászok a bíróság előtt is képviselhetik majd ügyfeleiket. Az erre vonatkozó törvénymódosítást a Parlament hétfőn fogadta el.

Nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megvalósul a jog előtti egyenlőség elve azzal, hogy január elsejétől a jogsegélyt nyújtók perben is képviselhetik az arra rászorultakat, akik így nem szenvednek hátrányt - mondta az InfoRádiónak Bárándy Gergely, az MSZP parlamenti képviselője.

A szocialista politikus közölte: bővül a rászorultak köre is, mivel nem a Polgári törvénykönyv, hanem a szociális ellátásokról és a szociális igazgatósról szóló törvény alapján határoznák meg a hozzátartozó fogalmát, így például az élettársak is annak számítanak majd.

Január elsejétől az átmeneti vagy tartós nevelésből kikerült fiatal felnőttek ingyenes jogi segítségre jogosultak az okiratszerkesztésben, ha első lakásukat próbálják megszerezni. Ezért korábban több százezer forintot kellett fizetniük - tette hozzá Bárándy Gergely.

Az ügyvéd korábban előkészíthette a perhez szükséges okiratot, megírhatta a kereseti levelet vagy érdemi ellenkérelmet, fellebbezést, ennél tovább azonban nem mehetett, itt el kellett engednie az ügyfele kezét - mondta az MSZP-s politikus.

A szolgálat körének bővítéséhez plusz forrásokra van szükség, annak beindításához tavaly 140 millió forintot használtak fel, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is segített ebben - fűzte hozzá Bárándy Gergely.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa