eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány személyesen egyeztet a biztosítókkal

Csütörtökre hívta egyeztetésre a biztosítótársaságok vezetőit a miniszterelnök. Bár az Egészségügyi Minisztériumnál folyik a munka a biztosítási rendszer átalakítását illetően, ám úgy tűnik, egyelőre nem sikerül közelebb jutni a megoldáshoz. Amennyiben - a tervek szerint - az őszi ülésszakon szeretnék elfogadni a törvényjavaslatot, néhány héten belül dönteni kell.

Csütörtökön találkoznak a biztosítótársaságok vezetői a miniszterelnökkel, aki azért kezdeményezte a konzultációt, hogy az egészségbiztosítási piacra lépésük feltételeiről tárgyaljanak.

Egyelőre úgy fest, hogy még a koalíciós pártok sem tudnak megállapodni, mindegyik a saját álláspontja mellet sorakozta fel érveket.

Az SZDSZ frakcióvezetője a kétnapos frakcióülést követően úgy fogalmazott: kitartanak korábbi nézeteik mellett, az alapvetések tekintetében nem kötnek kompromisszumot.

Eörsi Mátyás kiemelte, hogy a ciklus második felére egy megreformált, jobban működő egészségügyi rendszernek kell működnie, és ebben semmiképpen nem hajlandóak kompromisszumot kötni.

Amikor az MSZP és az SZDSZ koalícióra lépett, két sarkalatos pontja volt az egyezségnek, amelyeket a liberálisok különösen fontosnak tartottak: az egyik a költségvetés helyzete, a másik az egészségügy reformja - tette hozzá a liberális párt frakcióvezetője. Kiemelte: nem tudja, milyen következményekkel járna, ha ebben a kérdésben nem tudnának kompromisszumot kötni.

A hétvégén a szocialista párt is kétnapos frakcióülést tart, ott nyilván szintén szóba kerülnek ezek a kérdések. A hétfői SZDSZ-es frakcióülés vendége Gyurcsány Ferenc lesz, Eörsi Mátyás szerint ott részletesebben is szó esik majd az egészségügy átalakításáról.

A biztosítók azonban - miután a pártok a részletekben is megegyeznek - még keresztülhúzhatják a politikusok számítását, hiszen az egészségügyi államtitkár korábban jelezte: a rendszer elindításához 5-8 nagyobb biztosítótársaságra van szükség.

Az Egészségügyi Minisztérium jelenlegi tervei szerint - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszűnése után - 2009-től már működhet az új rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×