eur:
388.72
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Tartozik az APEH-nek, ezért nem kap támogatást az alapítvány

Állami támogatás nélkül maradt a rákos gyerekeket szállító Szemem Fénye Alapítvány. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azért bontott szerződést a pécsi székhelyű szervezettel, mert az tartozik az APEH-nek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megvonta a támogatást a pécsi Szemem Fénye Alapítványtól, mert a gyermekbetegeket szállító szervezetnek több mint 10 milliós adótartozása van.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke és két kísérője kedden petíciót juttatott el Major Zoltánnak, az egészségbiztosító főigazgatójának. Azt kérik, hogy ne szüntessék meg a szerződésüket. Kérésüknek egy gyászruhás néma tüntetéssel is nyomatékot adtak a hatóság budapesti székházánál.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője közölte, hogy a jogszabályok szerint a pénztár nem finanszírozhat olyan alapítványt, amelynek 90 napon túli köztartozása van.

Gyura Barbara kuratóriumi elnök a távirati irodának elmondta, hogy alapítványuk szeptemberben várja az 1 százalékos adófelajánlásokból járó összeget. Ez tavaly 13 millió forint volt, tehát várhatóan ki tudják fizetni a pénzt. Ha ez megtörténik, akkor újra tárgyalhatnak a finanszírozási lehetőségekről - reagált erre az egészségbiztosító szóvivője.

Molnár Barbara hozzátette, hogy Baranya megyében 59 betegszállító jármű költségeit finanszírozza az egészségbiztosítási pénztár, és ebbe az Országos Mentőszolgálat járművein kívül négy alternatív betegszállító autói is beleértendőek.

A Szemem Fénye Alapítvány 2003 óta öt autóval 14 megyében összesen hétezer alkalommal szállított daganatos és leukémiás gyermekeket. Az OEP tavaly három kocsi működtetését finanszírozta 11,4 millió forinttal.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×