eur:
389.43
usd:
362.5
bux:
68681.9
2024. május 8. szerda Mihály

Tél a nyárban - hidegrekordok dőltek meg

Több hidegrekord is megdőlt kedden az országban. A Nógrád megyei Zabaron 3 Celsius-fokot mértek, aminél hidegebb utoljára csak 1962-ben, Lentiben volt. Budapesten egy fokkal volt hűvösebb, mint az eddigi leghidegebb fővárosi júliusi napon, 1976-ban.

Kedd éjszaka megdőlt az aznapi országos hidegrekord: a Nógrád megyei Zabaron 3 Celsius-fokot mértek. A korábbi 5,3 fokos negatív csúcsot 1935-ben regisztrálták Nyíregyházán - mondta az InfoRádiónak Csonka Tamás meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: megdőlt a júliusi abszolút hőmérsékleti rekord is, ebben a hónapban még nem mértek ennyire alacsony hőmérsékletet. Ehhez legközelebb a Lentiben regisztrált 3,4 fok állt, 1962-ben.

Új negatív hőmérsékleti csúcs született Budapesten is: 1976-ban Budaörsön 10,6 fokot mértek, míg kedd hajnalban Újpesten 9,6 fok volt - közölte Csonka Tamás.

A meteorológus elmondta: előfordultak korábban is hirtelen felmelegedések és lehűlések, legutóbb például a július közepi hőhullám előtt regisztráltak ilyesmit.

Ennek oka, hogy a száraz levegő tehetetlensége kicsi, így nagy hőmérsékleti ingadozás alakul ki, vagyis elég nagy a különbség a minimum és maximum hőmérséklet között

A nyáron szokatlanul hűvös idő csütörtökig-péntekig tart, ekkor felmelegedés kezdődik, ez azonban csak ideiglenes: szombat hajnalban újra hidegfront érkezik viharos széllel, záporesővel, zivatarral északnyugat felől, amely lehűlést hoz - fűzte hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×