eur:
388.27
usd:
360.66
bux:
68635.75
2024. május 7. kedd Gizella

Célba érhet a meglepő orosz javaslat

A NATO védelmi rendszerébe illeszkedve tudja elképzelni a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke az amerikai rakétavédelmi rendszer kialakítását. A testület szocialista alelnöke is azt hangsúlyozta, hogy a fenyegetésekre a szövetségen belül kell megoldást találni. A budapesti amerikai nagykövet ugyanakkor nem vetette el teljesen az azerbajdzsáni rakétatelepítés lehetőségét.

A rakétavédelmi rendszer felállítása mellett érvelt a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt a testület zárt ülése után azt mondta: megalapozott fenyegetésre kell választ adni. Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte Irán és Észak-Korea fegyverkezését, hadi fejlesztéseit.

Az orosz elnök fölvetésével kapcsolatban, hogy a rakétákat ne csak Lengyelországba vagy Csehországba, hanem például Azerbajdzsánba telepítsék, Németh Zsolt azt mondta: meg kell vizsgálni ezt a lehetőséget is, de szerinte a NATO-n belül kell a rendszert kiépíteni.

Hasonlóan vélekedett a bizottság MSZP-s alelnöke is. Kozma József is az észak-atlanti szövetségen belül tartaná a védelmi rendszert.

Mérlegelik az azerbajdzsáni helyszínt

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy szűkebb körű sajtóbeszélgetésen nem vetette el az orosz elnök javaslatát. Mint April Foley úgy fogalmazott: ez is egy lehetőség.

"Meglepett minket Putyin elnök javaslata az azeri telepítésről. Mi folytatjuk tárgyalásainkat a csehekkel, lengyelekkel. Persze vannak tudományos vagy technikai szempontból ideális védelmi helyek. Hogy Azerbajdzsán is ilyen lenne, azt nem tudom megmondani, de lehetséges. Ugyanakkor ez a lehetőség sem zárja ki Lengyelországot és Csehországot" - fogalmazott a nagykövet.

Az amerikai diplomata hozzá tette: Washington mérlegeli a lehetséges helyszíneket.

A magyar politikusok és az amerikai nagykövet is kiemelte: a rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul. Moszkva korábban többször fenyegetésként értékelte a radarrendszer és a kilövőállások európai telepítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×