eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért keresik a rendőrök a puha célpontot?

A rendőrök kiképzésének hiányosságaira hívta fel a figyelmet Finszter Géza kriminológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakember szerint a hozzáértés hiánya miatt nem vállalja a rendőrök egy része a nagyobb konfliktusokat.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa azt mondta: a rossz kiképzés, a készületlenség és a tapasztalatok hiánya okozhatja, hogy "remeg a rendőrök lába". (Az új országos rendőrfőkapitány, Bencze József azt mondta: remegő lábakkal nem lehet üldözni a bűnt.)

Finszter Géza hangsúlyozta: a szakmai hozzáértés hiánya okozhatja, hogy a rendőrök egy része a könnyebb ellenállás irányába fordul, nem oda, ahol az igazi veszély, fenyegetés van.

Nem vállalják fel azt a konfliktust, amiért pedig ezt a szakmát tanulták, hanem a puha célpontot keresik, sokszor ez van a diszkriminációs jelenségek mögött is - húzta alá a szakértő.

Egy másik ok lehet a közvélemény nyomása, amelyet minden rendőr átérez - tette hozzá a szakértő.

Tisztázni kell a kételyeket

Az egyik szakértői vélemény szerint "nem élményszerű" annak a 21 éves lánynak a vallomása, aki azt állítja, hogy rendőrök erőszakolták meg Budapesten, a Múzeum körúton. Egy másik vélemény szerint viszont éppen ez bizonyítja, hogy igazat mond, mert eltávolítja magától a történteket.

A szakértői vélemények értékeléséről a kriminológus azt mondta: az eljárásban, különösen annak első szakaszában a nyomozónak kételyeket kell megfogalmaznia a szakértői véleményekkel szemben.

Ha ellentmondónak lát két szakvéleményt, akkor vissza kell kérdeznie, tisztáznia kell az ellentmondásokat. Ha ez nem lehetséges, akkor ki kell rendelni újabb szakértőt - hangsúlyozta Finszter Géza.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa kiemelte: a nyomozás elsődleges feladata a tények, a cselekmény felderítése, ezeket nem helyettesítheti a pszichológus szakvéleménye.

Hanganyag: Exterde Tibor
Szöveg: Váczi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×