eur:
388.48
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kitálal a kirúgott főgyógyszerész - exkluzív interjú

Távozásának sem okát, sem pontos határidejét nem tudja az országos tiszti főgyógyszerész. Antal Csabát a napokban menesztette a frissen kinevezett egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes. Antal Csaba az InfoRádiónak azt valószínűsítette, hogy elbocsátása a viperamarás elleni szérum készletezésének szabályozásához köthető. A szakember azt fontolgatja, hogy a közép-dunántúli régióban dolgozik majd tovább gyógyszerészként.

Mi az oka annak, hogy megköszönték a munkáját?

Az okát még nem tudom, hiszen a felmentésemről szóló okiratot sem vettem át, csupán az országos tisztifőorvos közölte velem, hogy a miniszterasszony bizalma megingott bennem.

Nem is sejti, hogy miért?

Nem tudom.

Horváth Ágnes miniszter azt nyilatkozta a közszolgálati televízió reggeli műsorában, hogy Ön csak néhány nappal korábban jelezte, hogy egy bizonyos gyógyszerből lejárt a készlet felhasználhatósági ideje.

Volt egy ilyen jelzésünk az Egészségügyi Minisztérium felé. Ez arról szólt, hogy a Magyarországon honos viperafajták marása elleni szérumnak a felhasználhatósága 2007. április 30-án le fog járni. Tájékoztattuk miniszterasszonyt arról is: az az ellátási mód, ahogyan a készítményt Magyarországon forgalmazni kellene, jelesül a közforgalmú gyógyszertárak útján, az nem megnyugtató, hiszen a készítmény alkalmazása fekvőbeteg hátterű gyógyintézményt igényel. A viperamarás tipikusan olyan eset, amikor a betegnek sürgősségi ellátásra van szüksége és így kellene használni indokolt esetben az ellenszérumot is. Közforgalmú gyógyszertárakból a felhasználó általában csak olyan gyógyszerekhez fér hozzá, amelyek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. Az a szérum, amit viperamarás esetén használni kellene, Magyarországon ilyen engedéllyel nem rendelkezik, ide egyedi importengedéllyel kerülhet be. Én azt jeleztem a miniszternek, hogy szükség lenne egy olyan jogi helyzetre, amelyben a közforgalmú gyógyszertárakat (amelyek a szérumot nem tudják beszerezni) a szérum készleten tartása alól mentesíteni kellene, azokat az ellátóhelyeket, amelyek felhasználhatják a szérumot és egyébként is sürgősségi ellátást nyújtanak a betegnek, ezeket pedig kötelezni kellene a szérum készletben tartására is, hiszen bármikor "beeshet hozzájuk" egy viperamart beteg. Ezzel a jogalkotási problémával szenvedünk 2002 óta.

A miniszter szerint az volt a probléma, hogy Ön ezt csak pár nappal korábban jelezte, legalábbis azt, hogy lejár a készletek felhasználhatósági ideje.

A miniszterhez április 16-án érkezett meg a jelzésem. Aznap megkapták a sürgősségi ellátóhelyek, hogy készletezzenek megfelelően felhasználható szérumot. Két hét átfutási idő szerintem elegendő ahhoz, hogy a sürgősségi ellátóhelyek a szükséges gyógyszereket az értesítésünk alapján beszerezzék.

Ön a szabályoknak megfelelően járt el?

Én azt gondolom, hogy a szabályoknak megfelelően jártam el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×