eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ötvenhatos megemlékezések - percről-percre

Az egész ország az 1956-os forradalom leverésének ötvenedik évfordulójára emlékezik. 1956. november 4-én indította meg a szovjet hadsereg mintegy 60 ezer katonával a Forgószél hadműveletet a magyar forradalom elfojtására.

09:59

Szocialista politikusok tartottak megemlékezést

a Rákoskeresztúri Köztemetőben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a kormány nevében, Hiller István, az MSZP pártelnöke a párt, Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője pedig a frakció nevében hajtott fejet a 301-es parcellánál.

10:19

Gyurcsány Ferenc és szocialista politikusok virágokat helyeztek el a budapesti 56-os emlékműnél. Később Dávid Ibolya, az MDF elnöke, a párt vezetőségével közösen virágokat helyezett el az emlékműnél. Az 56-osok terére - korábban Felvonulási tér - folyamatosan érkeznek virágokkal az emberek, és mécseseket gyújtanak.

11:38

Felavatták a Nagy Imre termet, a miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját, valamint Nagy Imre és Mindszenty József hercegprímás emléktábláját a Parlamentben. Beszédet mondott Szili Katalin házelnök, valamint Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, az MSZP képviselője is.

Az emlékszoba a Parlament főemelet 61. szám alatt lévő szoba, a néhai miniszterelnök dolgozószobájában. Nagy Imre és Mindszenty József hercegprímás emléktábláját annak a szobának a bejáratánál helyezték el, ahol 1956-ban az október 30-án megalakult Szabad Kossuth Rádió stúdiója működött.

12:01

A debreceni 56-os kopjafánál felolvasták az 56-os forradalom 19 debreceni, illetve hajdú-bihari áldozatának a nevét, majd az önkormányzatok, pártok és a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a kopjafánál. Megkoszorúzták Iván Kovács Lászlónak, a Corvin köz első parancsnokának az emléktábláját, koszorúztak a Honvédtemető Panteonjában és a Kossuth laktanyában a mártír katona emléktáblájánál.

12:44

Felavatták az 1956-os forradalom hőseinek emlékművét szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Lébény községben. A fából faragott kompozíció a "pesti srácok" egyikét ábrázolja. Az emlékművet 1956 hőseinek, mártírjainak Dávid Tamás Lédényben élő rákkutató professzor saját költségén állíttatta.

13:14

A kormány kötelességeinek hangsúlyozásával emlékezett meg a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete Budapesten a szerb (korábban jugoszláv) nagykövetségnél arról, hogy 50 évvel ezelőtt Nagy Imre miniszterelnök rádióbeszédében bejelentette: Magyarország hadban áll a Szovjetunióval.

13:50

Sólyom László köztársasági elnök koszorúzott a Rákoskeresztúri Köztemetőben, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének ötvenedik évfordulóján. A sírkertbe látogatott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is, aki - akárcsak Sólyom László - Nagy Imre miniszterelnök, a névtelen áldozatok, az erdélyi mártírok, valamint a kommunista diktatúra és az 56-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás vértanúi emléke előtt tisztelgett.

13:58

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából nemzetközi képző- és iparművészeti kiállítás nyílt Kecskeméten a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

14:36

Félperces csenddel emlékeztek az '56-os szervezetek képviselői a forradalom leverésének ötvenedik évfordulójára a Budapesti Fegyház és Börtön Kisfogházában berendezett emlékhelyen; az ünnepségen Sólyom László köztársasági elnök is részt vett.

14:39

Franciaországi magyar szervezetek és intézmények ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékművénél a párizsi Pere-Lachaise temetőben.

16:04

A honvédelmi miniszter átadta az 1956-os nemzetőrség egykori tagjainak jelvényüket. "Bárki bármit is mond, ez háború volt, de a hadijogot lábbal tiporták" - mondta Szekeres Imre a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott rendezvényen, ahol Király Béla, a Nemzetőrség egykori főparancsnoka kapta meg az első jelvényt.

16:10

Emlékfalat avattak 1956 hőseinek és áldozatainak tiszteletére szombaton, a forradalom leverésének 50. évfordulóján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. "Adósságot törlesztünk azokkal szemben, akik tizenhárom budapesti temetőben alusszák örök álmukat, és azokkal szemben is, akik nem tudjuk, hol nyugszanak - mondta Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

17:20

Az andaui (mosontarcsai) hídnál emlékeztek meg az 1956-os forradalomról szombaton az ausztriai magyarság képviselői. A megemlékezést annál a fahídnál tartották, amelyen keresztül mintegy 70 ezer magyar menekült Ausztriába az 1956-os forradalom leverését követő hetekben. A hidat felrobbantották, majd egy évtizeddel ezelőtt osztrák-magyar összefogással helyreállították.

18:32

A Szabad Demokraták Szövetségének Hajdú-Bihar megyei szervezete Hevessy József egykori debreceni SZDSZ-es polgármester sírjánál emlékezett meg szombaton az 1956-os forradalom áldozatairól.

18:45

A megemlékezéssorozat záróünnepsége fél nyolckor kezdődik a Hősök terén, katonai tiszteletadással. Jelen lesz Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

19:23

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt tisztelegett és az 1945 és 1956 között kivégzettekre emlékezett a Politikai Elítéltek Szövetsége a Petőfi híd budai hídfőjénél álló Memento emlékműnél. Az emlékműnél tizenöt emlékező mécsest helyeztek el, és egyperces néma főhajtással tisztelgett az áldozatok előtt.

20:01

A közjogi méltóságok megkoszorúzták a budapesti Hősök terén az ismeretlen katona sírját. A téren gyakorlatilag ítéletidő volt, szakadt a havas eső. Részletek és képgaléria itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×