eur:
389.16
usd:
361.6
bux:
68581.79
2024. május 7. kedd Gizella

A kormány működik, a közigazgatás bénult

Az utóbbi hetek politikai válsága miatt teljes bénultság jellemezte az államigazgatást. Sok mindenben nem haladnak úgy a dolgok, ahogy kellene, de a kormány működik.

A Népszabadságban olvashatják, hogy több szervezet is igényt tart a Kossuth térre október 23-án, és a terület igénybevételéről rendőrségi egyeztetések folynak. A tervezett állami ünnepségnek része a Parlament épületének díszkivilágítása, ám ehhez igénybe kellene venni azokat a területeket is, ahol jelenleg a tüntetők tartózkodnak. Kérdés azonban, sikerül-e velük megegyezni arról, hogy az esetleg ugyanarra a területre kiadandó közterület-használati engedélyt ők is tudomásul vegyék.

Az Index információi szerint az utóbbi hetekben teljes bénultság jellemezte az államigazgatást. A politikai válság a közigazgatásra is hatással volt: a minisztériumi apparátusok alig félgőzzel dolgoztak. Az internetes portál kormányzati forrásra hivatkozva azt állítja, hogy sok mindenben nem haladnak úgy a dolgok, ahogy kellene, de a kormány működik. Az informátor szerint ennek azért nincs sajtóvisszhangja, mert értelmetlennek tartanák ezt olyan időszakban kommunikálni, amikor "úgysem jönne át".

A Magyar Nemzet írja, hogy a megszorító csomag az érettségizőket sem kíméli. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium főként anyagi megfontolásból megszüntette a téli vizsgaidőszakot, így a diákoknak jövőre már csak kétszer nyílik lehetőségük a vizsgák letételére. Az őszi érettségik jövő pénteken kezdődnek.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy minden ötödik hitelfelvevőnek már felmondták a bankok a szerződését, és minden második közel áll hozzá, hogy ne tudja kifizetni a törlesztő részleteket. Nem véletlen, hogy fél év alatt ötszörösére emelkedett a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületét felkeresők száma. Megfelelő pénzügyi kultúra hiányában ugyanis az emberek nem képesek felmérni a gazdasági változásokat, és ezért a kockázatviselő képességeiknél rizikósabb pozícióba kerülnek.

A Napi Gazdaság szlovák lapértesülésre hivatkozva közli, hogy a szociális juttatások ellenére Szlovákia 2007-es állami költségvetés-tervezete takarékos, ráadásul az államháztartás hiányának mértékét az euró-zónában megengedett 3 százalék alá szorítják. A deficit lendületes lefaragása a vártnál gyorsabb, 6,6 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×