eur:
388.7
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szekeres Imre beszédének teljes szövege, hanggal

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, 2006. október 7.-én, szombaton, a párt választmányának zárt ülésén elmondott beszédének teljes szövege.

"Ez az önkormányzati választás méltó arra, hogy alaposan elemezzük. Az első benyomások és képek, az első telefonbeszélgetések és egymás közti beszélgetések, a tévé képernyőjén besárguló Magyarország és sok minden impulzus után fölébredve, gondolom nemcsak bennem, hanem bennetek is fölmerült az igény, hogy pontosan megtudjuk, hogy mi történt. Mert nem evidensek a válaszok. Sem a sikerek, sem a kudarcok.

Ezt a munkát az elmúlt hét során elvégeztük a barátaimmal minden megyére, minden 10 ezer fölötti településre vonatkozóan, sőt, nagyobb városokban szavazóköri mélységig is. Megnéztük, hogy mi történt egyes településcsoportokban, megnéztük néhány példaként egy-egy városban vagy faluban vagy megyében, értékeltük a saját és más pártok szerepét is, és azt mondom nektek kifejezetten, hogy rendkívül tanulságos, és új lehetőséget nyit a Magyar Szocialista Párt számára. Nevezetesen abban nyit új lehetőséget, hogy nem többet, hanem másként kell csinálni a jövőben a szocialista párt politikáját, és az önkormányzatokban folytatott politikát. Én most arra készültem, hogy erről egy részletes és világos elemzést adjak nektek, erre felhatalmazást is kaptam a választmány vezetésétől, azonban az a helyzet állt elő, hogy az a technikai eszköz, amelyet kértem, amelyen ti ezt láthattátok is volna, és nem csupán a megállapításokat hallhattátok volna, ezt nem sikerült a barátainknak biztosítaniuk. Ezért ezt az elemzést nem fogom elmondani, mert többre becsüllek benneteket annál, mint hogy nem látható fényképeket és ábrákat mutassak nektek a falon, és többre becsülöm a barátaimat annál, akik ezen dolgoztak, mint hogy ilyen módon mutassam meg nektek.

Arra kérek a választmány elnökétől lehetőséget, hogy a következő választmányi ülésen ezt az elemzést megmutassam nektek. Nem átléphető, nem felejthető, és nem lehet szó nélkül elmenni mellette, egy hónap múlva is érvényes lesz egyébként az, amit mondani szeretnék.

A tanulságokat három pontban foglalom össze. Ezek a tanulságok persze akkor felépítettek, ha láttátok volna ezt az elemzést, de mégis fontos, hogy elhangozzon, mert az idő nagyon pörög. Első: törzsszavazóink egyharmada otthon maradt. Ez politikai és mozgósítási vereség. Törzsszavazókról beszélek, azokról, akik általában el szoktak jönni a Magyar Szocialista Pártra, vagy annak a jelöltjére szavazni. Városonként, falvanként persze más és más a kép, de ez az összegzett megállapítás.

Második: a Szabad Demokraták Szövetsége országos kis pártból budapesti középpárttá vált. Ez azt jelenti, hogy Budapesten kívül politikai támogatottsága és jelentősége drasztikusan lecsökkent, ezért a Magyar Szocialista Pártnak a jövőben meg kell fogalmaznia viszonyát a Szabad Demokraták Szövetségéhez, mert ez egy másik helyzet.

Harmadik: a Magyar Demokrata Fórum ezen az önkormányzati választáson országos kispárttá vált, sok fontos mandátummal. Ez egy új jelenség. 11 megyében van jelentősége a Magyar Demokrata Fórum által megszerzett mandátumoknak a megyei közgyűlésekben, városokban és kisebb településeken is. A Magyar Szocialista Pártnak új viszonyt kell ebben a vonatkozásban is kialakítani. Ez a három fontos tanulság az, amely a politika számára eléri a sürgető teendőket.

Viszont azt gondolom, hogy van még egy nagyon sürgető teendő, meghatározni azt a viszonyt, hogy az önkormányzatokban a Magyar Szocialista Párt milyen politikát folytasson. Merthogy ez a politika egyébként zajlik hétfő hajnaltól vagy vasárnap éjszakától kezdve, a tárgyalásokon, az alkukon, a politika formálásán, a pozíciók szétosztásán. Ez az első lépés nagyjából csütörtökig le fog zajlani, legkésőbb péntekig, van, ahol már nagyon komolyan előrehaladottak ezek a lépések, van, ahol még mérlegelés tárgyában van, tehát fontos meghatározni. Erre szeretnék javaslatot tenni a választmánynak befejezésül.

Ahol mi vagyunk többségben, az a javaslatom, hogy nagyon határozott érdekérvényesítés történjen, nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk. Második: ahol egyensúly van, hatékony taktikára van szükség, mert nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk. Harmadik: ahol kisebbségben vagyunk, holnap reggeltől kezdve kemény ellenzéki politizálásra van szükség, mert nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk, hanem egy hatalmi versenyben, amely nem önmagában a hatalomról szól, hanem arról, hogy egy város, egy megye, egy község politikája, társadalma milyen jövő elé néz, és hogy az MSZP milyen jövő elé néz. Megyei közgyűlésekben azt javaslom, hogy határozott ellenzéki politizálás legyen, és ez legyen a terepe a Magyar Szocialista Párt regionális politikájának. Ez az egyetlen olyan pont, ahol nyilvánosságot lehet biztosítani a megyei lapokon, rádiókon és televíziókon keresztül annak, hogy a Magyar Szocialista Párt egy-egy településen túlnyomóan és érvényes politikával rendelkezik. Ehhez viszont a megyei elnökségekben és szövetségekben biztosítani kell az akcióképességet és a nyilvánosság szervezését. Ez jelenleg nem áll rendelkezésre, mert elkényelmesedtünk.

Második: azokban a megyei jogú városokban, ahol szocialista a polgármester és többség teremthető, ott attraktív politikát szükséges folytatni, és azt javaslom, hogy ezek a városok legyenek a Magyar Szocialista Párt egy-egy gócai, és biztosítsák a szervezési feltételeket nemcsak maguk számára, hanem a környező vidék és más városok számára is, ahol ilyen feltételekkel nem rendelkezünk. Harmadik: azokban a megyei jogú városokban, ahol ellenzékben vagyunk, rendkívül kritikus és következetes ellenzék legyünk. Nem nekünk kell őket megtanítani a tanácstörvény 7. paragrafusára, nem a mi dolgunk, hogy ne essen hasra az első nap a fideszes polgármester, nem a mi feladatunk, hogy elállítsuk az útjukból azokat az akadályokat, amelyek voltak és vannak az önkormányzati munkában. A mi feladatunk a kritikai szerep holnap reggeltől kezdve a város és a falu nyilvánossága előtt. Miért állt le a szennyvízcsatornázás után a Petőfi és a Kossuth utca lekövezése - holnap reggel ő a polgármester! Hogy egy közismert példát mondjak, Hubai Lacival együtt. Azt javaslom, hogy az ehhez szükséges infrastruktúrát és az MSZP aktivistáit biztosítsuk, mert e nélkül nem fog menni, és azt is gondolom, hogy panaszirodát, lakossági tiltakozást kell szervezni azokban az ügyekben, ahol a helyi közösség rovására születnek döntések.

Azt mondom, hogy az országgyűlési képviselő most mutassa meg, hogy ő annak a választókörzetnek, annak a városnak a valódi képviselője. Most mutassa meg, a közéletben, a helyi ügyekben, a mindennapi nyilvánosság mellett. Ez igaz azokra a kisebb városokra is, nemcsak megyei jogú városokra, ahol hasonló feltételek alakultak ki. És azt gondolom, hogy a falvakban és a kistérségekben is új politikára van szükség az önkormányzatokban is, mert a politikai bázisunkat is bővítenünk kell, és a pozíciónk erősítése is a feladatunk. Azt gondolom, hogy ezek nem várhatnak a következő választmányi ülésig, mert miközben mi bölcsen tanácskoznánk róla, közben megalakulnak az önkormányzatok, megalakulnak a bizottságok, elfogadják az SZMSZ-eket, szétosztják a pozíciókat, és péntek reggel azt fogjuk látni, hogy lemaradtunk egy vonatról, és nagyon hosszú időbe telik, amíg ezt a vonatot újra utol tudjuk érni.

Befejezésül: a parlamenti választások után javasoltam a választmánynak egy választási elemzési központ létrehozását, és javasoltam, hogy ez Hubay László vezetésével történjen meg. Szeretném javasolni és megismételni ezt a javaslatomat, főleg a heti elemzések alapján. Megspórolhatatlan, kihagyhatatlan feladat, hogy pontosan tudjuk, hogy mi történik velünk, ezért azt javaslom, hogy bővítsük a felelősi kört Puch Lacival és velem, ne csak Hubay Laci legyen érte felelős, hanem hárman, és adjon a választmány határidőt, október 31-ét. Köszönöm szépen."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×