eur:
388.68
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Sólyom ezúttal az ellenzéket kritizálja

A köztársasági elnök szerint elvárható, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket az ellenzéki képviselők a parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban. Sólyom László mindezt a parlamenti frakcióvezetőknek szerdán küldött levelében fogalmazta meg.

A köztársasági elnök nagy vihart kavart vasárnapi beszéde után ezúttal a parlamenti frakcióvezetőknek írott levelében az ellenzék tevékenységét kritizálta. "Elvárható, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket - mint a napirenden lévő bizalmi kérdést - az ellenzéki képviselők a Parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban" - fogalmaz Sólyom László a levélben.

"A vasárnap esti beszédem óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak. A pártok korábbi politikájukat folytatják. Ez károkat okoz Magyarországnak" - írja az államfő, és leszögezi: Magyarország alkotmányos rendszerében a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés.

Megkerülik az alapkérdést

Sólyom László levelében leszögezi, hogy a békés gyülekezéshez való jog gyakorlása, a politikai vélemény kifejezésének minden törvényes formája alapvető joga mindenkinek, és ezzel nyomás gyakorolható a politikai döntésekre is; a tömegtüntetések azonban semmiképp nem állíthatók szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással.

A levél felidézi, hogy a kormány - a köztársasági elnök vélemény-nyilvánítására is figyelemmel - bizalmi szavazást javasolt az Országgyűlésnek, amelyben az Országgyűlés támogatását kéri a kormány gazdasági programjához.

Sólyom László szerint a bizalmi kérdés felvetése helyes, azonban az indítvány továbbra is megkerüli az alapkérdést.

A köztársasági elnök felhívja a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×