eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Valótlan adatok küldésével obstruálnak a háziorvosok

Több megyében is megtagadják majd az adatszolgáltatást, vagy valótlan adatokat küldenek az egészségbiztosítónak a háziorvosok - közölte az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője. Kertai Aurél elmondta: így jelzik, hogy az adminisztrációs teher veszélyezteti az alapellátást, és növeli a betegek várakozási idejét.

A gyógyítóknak szeptembertől kell regisztrálniuk a páciens betegségének, gyógyszerének nevét, és a készítmény szedésének gyakoriságát.

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője közölte: a program használata miatt az elmúlt napokban egynegyedével nőtt a várakozási idő; több időt kell szánni az adminisztrációra, így kevesebb jut a betegellátásra.

Kertai Aurél egyetértett azzal a véleménnyel, miszerint ezen adatok alapján választhatják majd ki a később megalakuló magánbiztosítók a számukra vonzó, alacsony kockázatú betegeket.

Olyan személyes adatokat kell elküldeniük a háziorvosoknak, amelyek megerősítik ezt a feltételezést - tette hozzá.

A kamarai elnökhöz hasonlóan a háziorvosi szekció vezetője is tud arról, hogy egész megyék készülnek engedetlenségi mozgalmakra, arra, hogy megtagadják az adatok elküldését, esetleg szándékosan hamis adatokat küldjenek.

A kormányfővel kívánnak egyeztetni

A gyógyszerészek, a Magyar Orvosi Kamara vezetése és az Egészségügyi Dolgozó Demokratikus Szakszervezete után a háziorvosok is egyeztetni akarnak Gyurcsány Ferenc kormányfővel az egészségügyi reformról.

Az adatszolgáltatáson kívül a praxisok elértéktelenedésével és működtetésük szabályaival kapcsolatban is szeretnénk tárgyalni - jelentette ki Kertai Aurél.

Danks Emese kormányszóvivő az InfoRádiónak annyit mondott, hogy a kormányzat és a miniszterelnök nyitott az egészségügyi szervezetekkel való egyeztetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×