eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Már lehet igényelni a gázártámogatást

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint 187 ezer család jogosult szociális gázártámogatásra az országban. Ebből 104 ezer a nagycsaládosok és 83 ezer a fogyatékosok száma.

A részükre folyósítható átlagos támogatás összege az évi 1.500 és 3.000 köbméteres fogyasztás között havi 833 forint, 3,000 és 5,000 köbméter között pedig havi 3.833 forint.

A támogatást kérelmezni kell, amihez az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár az érintetteknek kipostázta.

Az igénylőlapokkal együtt igazolást is küldtek, amivel az érintett bizonyítani tudja, hogy a jogosultak körébe tartozik. Ezzel az igazolással lehet benyújtani a kérelmeket a helyi jegyzőkhöz, augusztus 1-jétől, de legkésőbb október 31-éig. Ha valaki mégsem kapta meg az igénylőlapokat, akkor az Államkincstártól utólag kérheti.

Nagyon fontos, hogy a támogatási kérelem mellé csatolni kell a fogyatékossági támogatás, illetve a magasabb összegű vagy nagycsaládosként igénybe vett családi pótlék folyósítását igazoló iratot, és az előző havi jövedelmigazolást.

Csatolni kell még a kérelem mellé a benyújtást megelőző hónapra kiállított gázszámlát is.

Azok is jogosultak támogatásra, akiknek a háztartása önálló gázmérővel nem rendelkezik, ezekben az esetekben a szolgáltató a társasház részére kiállított számlában érvényesíti a gázártámogatást.

A szociális gázártámogatás az igénylés benyújtásának hónapjától az év végéig, azaz december 31-éig jár.

A támogatási igényt legkésőbb október 31-éig lehet benyújtani. Ha a jogosult augusztus 15-éig elküldi az igénylőlapot a jegyzőnek, akkor a támogatás már augusztusra is jár, és ebben az esetben az első - és így egyszerre kéthavi - támogatást a szeptemberre kiállított számlában, vagyis októberben már jóváírják a gázszolgáltatók.

A kormány számításai szerint a szociális gázártámogatás idei forrásigénye 1,6 milliárd forint.

Támogatás mellett emelés is


Az 1.500 köbméteres évenkénti fogyasztás alatti kategóriában 25 százalékos, a második tömbben 30 százalékos - ez az 1.500 és a 3.000 köbméteres évenkénti fogyasztásra igaz -, a harmadik kategóriában, tehát a 3.000 köbméteres éves fogyasztás fölött pedig 37 százalékos emelkedésről van szó.

Az ipari fogyasztóknak ezúttal 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs szeptembertől való öt százalékpontos emelésével együtt - 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára.

A kisfogyasztók mindezen túl 14,5 százalékos áramár-emeléssel is számolhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×