Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: kevesebb baleset, mint tavaly

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat százalékkal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma az idei év első negyedében. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb baleset Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten történt.

Javulás figyelhető meg a balesetek kimenetelében is: 2006 első negyedévében 15 százalékkal kevesebb ember vesztette életét az utakon, és 6 százalékkal kevesebben sérültek meg súlyosan, mint az előző év azonos időszakában - mondta az InfoRádiónak Csapó Éva.

A KSH főtanácsosa hozzátette: 8 százalékkal kevesebb volt az ittasan okozott balesetek száma is.

Többnyire az autóvezetők hibáznak

A balesetek 72 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát teherszállító járművek, 5 százalékát biciklisek, 9 százalékát pedig gyalogosok okozták. A balesetek több mint egyharmadáért a gyorshajtók a felelősök.

A legtöbb baleset Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten történt: összesen 724, amelyből 14 halálos kimenetelű volt.

Gyakori a gyalogosgázolás

Csapó Éva szerint gyakori a kereszteződésben való ütközés és a gyalogosgázolás is. Az utóbbinál 100 esetből 6 végződött halállal.

A balesetek többsége, 62 százaléka lakott területen belül történt. A legbiztonságosabbnak az autópályák bizonyultak, ahol a balesetek mindössze 3 százaléka történt.

Összesen 204 halálos áldozat

Az elmúlt negyedévben csaknem 3.600 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ezek 5 százaléka végződött halállal.

A balesetek során több mint 5 ezren sérültek meg, közülük 204-en haltak meg, 1.400-an szenvedtek súlyosabb, és 3.500-an könnyebb sérülést.