eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Elérheti az MSZP az abszolút többséget: 11 helyen még nyitott a verseny

Bár a választókerületenkénti egy zárt szavazókör miatt még napokig egyik választókerületben sincs hivatalos végeredmény, csak 11 olyan kerület maradt, ahol még matematikailag lehetséges a fordulat. A 11-ből jelenleg 6-ban az MSZP, 5-ben a Fidesz jelöltje vezet.

A választási rendszer sokat bírált jellegzetessége, hogy a külföldi szavazatok összesítése miatt még mind a 110, első fordulóban el nem dőlt választókerületben van egy szavazókör, amelyben az urnák egyelőre zárva maradtak.

Ez azt a célt szolgálja, hogy a külföldön voksolók szavazólapjait az itteni urnákba öntve biztosítsák a külföldön szavazók választásának titkosságát.

A választókerületek többségében, 99 helyen azonban nagyobb a különbség az első két jelölt között, mint a még meg nem számolt szavazatok (általában 500-700 voks), így ezekben már megszületett a döntés.

Még összejöhet az MSZP abszolút többsége

Mivel az MSZP, illetve a koalíció előnye biztos, így a még bizonytalan körzetek száma alapján az a tét, hogy az MSZP eléri-e egyedül az abszolút többséget.

A jelenlegi állás szerint a szocialisták 190 mandátummal rendelkeznek a parlamentben. Elképzelhető - bár nem valószínű - hogy az MSZP eléri az abszolút többséghez szükséges 195 mandátumot.

A még el nem dőlt körzetek
VálasztókerületElső helyen állMásodik helyen állKülönbségFel nem dolgozott szavazatok
Bács-Kiskun 2., KecskemétHorváth Zsolt (Fidesz-KDNP)Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP)239543
Bács-Kiskun 5., KiskunfélegyházaEndre Sándor (Fidesz-KDNP)Garai István Levente (MSZP)37579
Borsod-Abaúj-Zemplén 8., EdelényGúr Nándor (MSZP)Molnár Oszkár (Fidesz-KDNP)131625
Győr-Moson-Sopron 2., GyőrSzakács Imre (Fidesz-KDNP)Molnár Csaba (MSZP)328571
Győr-Sopron-Sopron 3., GyőrBalogh József (MSZP)Szijjártó Péter (Fidesz-KDNP)54602
Hajdú-Bihar 6., PüspökladányCsontos János (MSZP)Arnóth Sándor (Fidesz-KDNP)334565
Hajdú-Bihar 9., HajdúböszörményKiss Attila (Fidesz)Nagy Sándor (MSZP)303551
Pest 4., GödöllőFogarasiné Deák Valéria Eszter (MSZP)Gémesi György (MDF-Fidesz-KDNP)246634
Pest 5., AszódTóth Gábor (Fidesz-KDNP)Szabó Imre (MSZP)384403
Pest 15., CeglédCzinege Imre (MSZP)Földi László (Fidesz-KDNP)112513
Szabolcs-Szatmár-Bereg 4., NagykállóDemendi László (MSZP)Tóth András (Fidesz-KDNP)232602

Két kerület fordulhat

A 11 körzetből két olyan van, ahol az első forduló szavazatarányait figyelembe véve valószínűnek tartható a fordulat.

Kiskunfélegyházán jelenleg a fideszes Endre Sándor 37 vokssal vezet a szocialista Garai István Leventével szemben, a még fel nem dolgozott szavazókörben viszont az első fordulóban a szocialista politikus 133 szavazattal többet kapott.

Edelényben a Fidesz jelöltje, Molnár Oszkár dolgozhatja le 131 szavazatos hátrányát, mert a még fel nem dolgozott 6. számú szavazókörben az első fordulóban 159 vokssal győzött az MSZP-s Gúr Nándorral szemben.

Szoros még a verseny Győr 3. számú választókerületében, ahol a szocialista polgármester, Balogh József jelen állás szerint 54 szavazattal előzi meg a fideszes Szijjártó Pétert.

A fordulat azért nem valószínű, mert a fel nem dolgozott 32. számú szavazókörben az MSZP-s politikus 72 szavazattal verte legnagyobb vetélytársát.

Bizonytalan Gödöllő

A vasárnap talán legnagyobb meglepetése, hogy a szinte teljes jobboldali támogatást élvező Gémesi György gödöllői polgármester hazai pályán vereséget szenvedett a szocialista Fogarasiné Deák Valéria Esztertől.

Utóbbi 246 szavazatos előnye elvileg még ledolgozható; de ehhez Gémesi Györgynek a 22. számú szavazókör voksaiból több mint kétharmadot kellene megszereznie.

Az első fordulóban 330-212 arányban győzött a polgármester, rajtuk kívül két független jelölt összesen 90, az SZDSZ jelöltje 48, a MIÉP-Jobbiké 17 szavazatot kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×