Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány-Orbán-vita: kinek lesz tisztább a cipője?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kommunikációs szakértő azt várja a két nagy párt miniszterelnök-jelöltjeinek szerdai vitájától, hogy a szocialista Gyurcsány Ferenc szívhez szólóan fog beszélni, és támadni is fogja vitapartnerét, míg a Fidesz jelöltje, Orbán Viktor az emberek nevében fogja elmondani kifogásait. A politológusok eltérően látják az esélyeket.

Németh Erzsébet kommunikációs szakértő szerint azon túl, hogy a politikusoknak fel kell készülniük fő üzeneteikből, valamint a feltétlenül elkerülendő témák listájából, fontos szerepet játszanak majd a televíziós vitában a gesztusok is.

A szakember úgy látja, hogy az emberek vita közben általában szellemi energiáikat a mondanivaló megfogalmazására koncentrálják, márpedig ilyenkor nehéz a kéz- és lábtartásra figyelni.

Németh Erzsébet szerint a non-verbális kommunikációban többek között a vita hevességétől függetlenül figyelni kell a kiejtés pontosságára. Szintén nagyon fontos benyomást tehet a nézőkre a ruha és a cipő tisztasága.

Visszaüthet a támadó hang

A kommunikációs szakember szerint óriási dilemma, hogy mennyire lehet agresszív adott politikus egy vita során, hiszen amennyiben személyes, éles és oda nem illő a támadás, akkor nagyon ellenszenvessé válhat a támadó fél. Más kérdés, hogy ha a megszólított nem reagál a támadásra, akkor pipogyának tarthatják - fogalmazott Német Erzsébet.

A szakember azt várja, hogy Gyurcsány Ferenc "mindenféle hangszeren játszik majd", szívhez szóló is lesz, de támadni is fog, míg Orbán Viktor az emberek nevében mondja el a kifogásait, amivel pedig megnyerheti az emberek rokonszenvét, még akkor is, ha megszólalásai valójában kritikák lesznek.

Felkészültség az improvizáció ellen?

Ágh Attila politológus a vitával kapcsolatban abban reménykedik, hogy a humor fegyverét is bevetik majd a politikusok. Ágh Attila szerint a vita egyik célja a mozgósítás lehet, mivel a nagy részvétel legitimálja a demokratikus rendet.

A szakember az InfoRádióban azt mondta: "nagyon megdöbbennék, ha a másik táborából képesek lennének mozgósítani". Ágh Attila úgy vélte, hogy Orbán Viktor rendkívül jól felkészül, az improvizációban ugyanakkor gyengébb, mint Gyurcsány Ferenc.

Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádió kérdésére a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének adott nagyobb esélyt a vita megnyerésére, mivel szerint Orbán Viktor többször vitatkozott már és a tematika is neki kedvez.