eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Márki-Zay Péter a kampányzárón: Holnap negyedjére is csináljuk meg a csodát!

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje többek között arról beszélt, hogy a győzelem kapujában állnak, minden szavazat számítani fog vasárnap a kormányváltáshoz.

Kampányzáróját Budapesten, a Madách Imre téren tartotta az ellenzéki összefogás szombat este fél hattól. Az eseményen felszólalt Hajós András dalszerző, zenész, Iványi Gábor lelkész, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Részt vettek továbbá az Egységben Magyarországért budapesti országgyűlési képviselőjelöltjei. Karácsony Gergelyt kivéve nem szólaltak fel viszont a szövetséges pártok vezetői.

Alább élő tudósításunkat olvashatják.

Hajós András kezdésként megszólította az első szavazó bizonytalan fiatalokat, és buzdította őket a vasárnapi választásokon való részvételre, mert ez most az ukrajnai háború miatt is kifejezetten fontos. Azt mondta, ez a háború várható és logikus következménye az elmúlt 30 év oroszországi történéseinek, miután az orosz vezető saját oligarcháit hozta helyzetbe, a maga előnyére alakította a választási törvényt, átpolitizálta a kultúrát, az oktatást, uralja a médiát, hogy mindenhol az ő eszméivel lehessen találkozni; a szófogadóknak jutalmat oszt. "De elég egy ukrán menekült szemébe nézni, hogy lássátok, abban nem az van, hogy rezsicsökkentés vagy genderőrület" - mondta. "Ide vezet a túlhatalom útja, amin ma Magyarország is jár. Bizonytalan, kisebb lépésekkel, de erre halad" - mondta.

Iványi Gábor szerint órák választanak el minket attól, hogy valami döntő változás álljon be ebben az országban, ám ehhez lépni kell, máskülönben nem történik semmi. "Győzni fogunk, de utána sem szabad ezzel a lendülettel felhagyni, mert a neheze azután jön. Nem félünk a folytatástól sem, nem fogunk félni cselekedni. Helyre akarjuk állítani ennek az országnak a belső és külső rendjét."

Senki nem nyugodhat bele, hogy nem szabad, küzdeni kell a szabadságért, ahogy a rendszerváltás előtt is kellett - mondta.

"Szégyelljék magukat azok, akik ránk akarták kenni, hogy fegyvert és katonákat akarunk oda küldeni. Mi segíteni akarunk az ott küzdőknek, most is kötszert és élelmiszert viszünk ki, aggódunk értük, szeretjük őket és hisszük, hogy a közeli jövőben győzni fognak" - fejtette ki az ukrajnai háború kapcsán.

Ezután hangosan elmondott egy imát.

A budapesti 18 jelölt érkezett a színpadra ezután, egy-egy, a választókerületével kapcsolatos rövid kérdésre válaszoltak.

Csárdi Antal (Budapest 1.): a pesti fonódó megalkotása lenne a 15 perces város megteremtéséhez egy fontos lépés. A rakpartokat vissza kell venni az autóktól a politikus szerint és "oda kell adni a szerelemnek".

Orosz Anna (Budapest 2.) nem ért oda a Madách térre egy kampányrendezvényről.

Hajnal Miklós (Budapest 3.): a Normafán zajló fejlesztések kapcsán azt mondta, hogy a kiemelt nemzetgazdasági értékű beruházás kategóriát el fogják törölni.

Tordai Bence (Budapest 4.): amit a fideszesek elvettek, visszaadjuk az egészségügynek

Oláh Lajos (Budapest 5.): aláíráshamisítással vádolta a Fideszt, azért kell vasárnap győzni, hogy ilyen ne fordulhasson elő, mondta.

Jámbor András (Budapest 6.): "Lesz diákváros, mert holnap győzni fogunk; bérlakásokat fogunk építeni, házfelújítás lesz és megszüntetjük a lakhatási válságot."

Hiszékeny Dezső (Budapest 7.): az ellenzéki összefogás programjában fontos kérdés a lakhatás - ezerszám épülnek majd állami bérlakások, illetve lehetővé teszik a használt lakások felújítását.

Hadházy Ákos (Budapest 8.): kétharmad esetén korrupcióellenes ügyészség lesz, feles parlament esetén korrupcióellenes hivatal lesz és az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Arató Gergely (Budapest 9.): egy lakótelepi lakás rezsijének kifizetése most is elviszi a nyugdíj vagy az alacsony bér jó részét - arra van szükség, hogy uniós pénzből önrész nélkül is megvalósítható legyen a panelprogram, hogy maradjon pénze a családosoknak, kispénzűeknek.

Szabó Tímea (Budapest 10.): Orbán Viktor legnagyobb bűne az elmúlt 12 évben szerinte az, hogy fizetőssé tette az egészségügyi ellátást azáltal, hogy hagyta leromlani a színvonalát, hogy magánegészségügybe kelljen menni a gyógyulásért, sok pénzért. Óbudán és Békásmegyeren 3,5 milliárd forintot vontak el az egészségügyből - jelentette ki.

Varju László (Budapest 11.): Legyen kórház Újpesten! "Megígértük, de ahhoz kormányváltás kell vasárnap."

Barkóczi Balázs (Budapest 12.): olyan kormány kell, amely nem ellenségként tekint a fővárosra és annak kerületeire.

Vajda Zoltán (Budapest 13.): "A 2-es metró és gödöllői HÉV összekötése régóta nem valósul meg, 10 éve ezzel kampányolnak, a tervek tervei vannak meg, a mostani tervek szerit 2040-re, ám ennek hamarabb kell megvalósulnia. Azért ígérem, mert Karácsony Gergely a barátom és szövetségesem."

Szilágyi György (Budapest 14.): Orbán Viktornak azt üzente, hogy most a Madách Imre-téren vannak a szabadságharcosok, akik vasárnap a mostani kormány ellen fognak szavazni.

Kunhalmi Ágnes (Budapest 15.): Azt mondta, bizonyíték van a kezében arra, hogy Orbán Viktor hazudik az ellenzékről, mert a március 10-én benyújtott politikai nyilatkozatot az ellenzék is aláírta, nem küldenek Ukrajnába katonákat, se fegyvereket, és az ellenzék a béke oldalán áll. Lesz bér- és nyugdíjemelés, a pedagógusoknak is.

Hiller István (Budapest 16.): "Szabad ország, szabad egyetem! Soha nem fogom elfogadni, hogy a vidéki tudományegyetemeink nem a mi közösségünké, a magyar államé, és ezt a főváros közepéből kell üzenni a vidékieknek, hogy tudják, velük vagyunk." Ígérte az erzsébetvárosi Duna-part felújítását, tisztán tartását, zöldítését.

Szabó Szabolcs (Budapest 17.): a csepeli HÉV fejlesztését ígérte, érjen be a Kálvin térig, hosszabbítsák meg dél felé az agglomerációba.

Tóth Endre (Budapest 18.) többek között a természeti értékek fontosságának visszatértét hangsúlyozta.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere lépett a színpadra. Két és fél éve azt mondta egy kampányzárón ezen a színpadon, hogy a változás Budapesten kezdődik, de nem állhat meg ott. "Most azért vagyunk itt, hogy ezt beteljesítsük" - mondta. Egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől, itt állunk a kapujában, mondta, és az utolsó lépés a változáshoz a vasárnapi szavazáson jöhet el.

Azt mondta, tudja, milyen hatalommal állnak szemben, két és fél éve tapasztalja ezt első kézből. "Zöldből lesz-e több vagy betonból? Színházba is járhatunk-e vagy csak focistadionba? Védjük meg az otthonunkat itt Budapesten, álljunk ki a városunkért holnap" - szólított fel szavazásra.

Mint egykori miniszterelnök-jelölt, azt mondta, hogy azóta is hiszi, hogy Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort, ő tudja kivezetni abból a morális és gazdasági válságból az országot, ahova Orbán Viktor lökte. "Mert Márki-Zay Péternek igaza van, nem jobbra vagy balra, hanem felfelé van a kiút" - hangzott el. "Nem azért kell leváltani a Fideszt, hogy utána majd mi jöjjünk. (.) Hanem azért, hogy egyszer és mindenkorra kivigyük a tróntermet a magyar politika színpadáról. Hogy a hatalom ne legyen senki számára hatalom, csak szolgálat."

"Arra kérünk felhatalmazást, hogy hétfőtől velünk vitatkozzatok, minket kritizáljatok, mert ilyen a demokrácia" - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, "mi a felelősséget vállaljuk a bizalmatokért cserébe". Ezt hívják demokráciának és jogállamnak. "Nem nemzet vagy Európa, hanem nemzet és Európa. Nem Budapest vagy vidék, hanem Budapest és vidék" - sorolta.

Az ország nem eshet Orbán Viktor-féle keleti nyitás bukásának áldozatául, fejtette ki.

"A haza minden előtt" - olyan emberek jönnek hétfőtől, ha kormányváltás lesz, akiknek Kölcsey Ferenc e négy szava áll minden előtt, ígérte.

A főpolgármester a következő köztársaság miniszterelnökeként konferálta a színpadra Márki-Zay Pétert. Ő azzal kezdte beszédét, hogy benne és Karácsony Gergelyben közös, hogy ha a közvélemény-kutatásokra hallgattak volna, akkor nem lennének polgármesterek.

"Négy év munka után itt állunk a győzelem kapujában" - mondta. Ez idő alatt a hat párt megértette, hogy közösen kell indulnia, van három roma képviselőjük a parlamenti listán, és van egy "csodálatos" programjuk. "Csak agymosott, megvezetett, félrevezetett emberek" hihetik el, hogy valaki - az ellenzéki összefogás - nekiindul a választásnak egy olyan programmal, hogy elveszi a nyugdíjakat, vagy hogy a kiképzetlen fiatal magyarokat háborúba küldi. A Fidesznek is van programja, úgy hívják: Pegasus! - jelentette ki.

"Marad a minimálbér, sőt adómentes lesz. Maradnak a családtámogatások, sőt duplázzák a gyest, gyedet; az állami egészségügy fizetőssé tétele helyett szükség esetén ingyenessé teszik a magánegészségügyet. Gátat vetünk az inflációnak. Bevezetjük az eurót öt éven belül. Nem engedjük be a migránsokat, marad a kerítés; minden bűnözőt kiadunk a nemzetköz körözésnek. Nem leszünk következmények nélküli ország, tisztességes embereket küldünk a parlamentbe. Végre lesz elszámoltatás. Fel fogjuk emelni a teljes cigányságot" - ígérte a politikus.

"A mi kutatásaink szerint fej-fej mellett állunk, minden egyes szavazat eldöntheti a választást" - mondta, hozzátéve, hogy az ő hitét a fiatalok adják, akik meggyőzhetik a szüleiket és nagyszüleiket is, hogy együtt leváltsák Magyarország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát.

"Orbán Viktor egyedül maradt, szégyenné vált Európában. (.) Onnan tudjuk, hogy egy kis székkel járja az országot. Nemcsak hogy egy vitára nem mer kiállni, hanem a sajátjai elé se mer kiállni" - mondta Márki-Zay Péter. Szerinte Orbán Viktor elárulta a magyarokat. Szerinte egyetlen jóérzésű ember, és egyetlen keresztény ember sem szavazhat egy tolvajra és árulóra.

"Háromszor megcsináltuk a csodát, holnap negyedjére is csináljuk meg! - szólította fel a fiatalokat is Márki-Zay Péter.

Azt mondta, szeretettel fogadnak mindenkit, csak szeretettel lehet elfogadni egymást, a sötétséget csak világossággal, a gyűlöletet csak szeretettel lehet legyőzni.

"A mély gödörből, ahova Orbán Viktor taszította az országot, egyetlen út van, csak felfelé!" - jelentette ki végezetül.

Felcsendült a Himnusz, majd véget ért az esemény.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×