eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Medián: nőtt a Fidesz-KDNP előnye

Február végén őrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP az ellenzéki összefogással szemben – derül ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérésből.

A közvélemény-kutatás még az orosz invázió kezdete előtti napokban indult, és konkrét kérdést nem tartalmazott a háború hatásáról, de a csütörtöktől szombatig készült közvélemény-kutatási interjúkból a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki, mint a hét első felében kitöltött kérdőívekből – írják a hvg360 oldalon.

A háború kitörése előtt a Fidesz-KDNP előnye 4 százalékpont volt, a háború kezdete után ez 12 pontra nőtt, az Egységben Magyarországért december óta 2 százalékpontot vesztett.

  • A szavazókorú népességen belül 39-32,
  • a választani tudok körében 50-40,
  • a választani tudó, biztos szavazók között 49-43 százalék a kormánypártok és az ellenzék támogatóinak aránya.

A teljes népességen belül a választani nem tudók, illetve nem akarók aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Az ellenzéki pártszövetség esélyeit illetően is romlott helyzet: decemberben 63, most 67 százalék számít a Fidesz győzelmére. Az ellenzék sikerében saját szavazóinak 45 százaléka bízik.

A kisebb pártok támogatottsága is csökkent: a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is távolabb került az 5 százalékos bejutási küszöbtől, ahogy Gattyán György (MeMo) és Szanyi Tibor (ISZOMM) pártja is veszített a támogatottságából.

Az idősebbek, a falusiak, az alacsonyabb végzettségűek és a kis jövedelműek között biztosan vezet a Fidesz-KDNP, a fiatalok, a nagyvárosokban élők, a diplomások és a tehetősebbek között az ellenzék támogatottsága nagyobb.

Már február végén is többen voltak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok (47 százalék), mint akik jó irányt érzékeltek (44 százalék) – derül ki a felmérés eredményeiből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×