eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Kovács Zoltán, a Kanizsai Dorottya Kórházban fekvő beteg (j) bedobja szavazatát egy mozgóurnába az országgyűlési képviselő-választáson, Nagykanizsán 2014. április 6-án.
Nyitókép: Varga György

Vannak, akik nem élhetnek majd szavazati jogukkal

Aki jövő pénteken 16 óra után kerül kórházba, és április 8-án is ott lesz, az nem tud élni a szavazati jogával – tudtuk meg Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

A mozgóurnát oda viszik, ahol a névjegyzékben szerepel a választópolgár – hangsúlyozta Pálffy Ilona. Ha valaki a lakóhelye közelében, a szavazókerületén belül található kórházba kerül, hasonló módon kérhet mozgóurnát, mint otthonra. Máshol található orvosi ellátás esetén csak úgy kérheti, ha átjelentkezik – ennek határideje azonban a választást megelőző péntek 16 óra. „Ha már tartósan bent van, és nem hirtelen került kórházba, akkor lehet azt kezdeményezni, hogy menjenek ki hozzá” – fogalmazott a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Tehát,

ha valaki ezt követően kerül kórházba, nem élhet szavazati jogával.

Pálffy Ilona az április 8-án dolgozóknak azt javasolja, jelentkezzenek át egy munkahelyükhöz közeli választókerületbe, és a munkában kis szünetet tartva adják le voksukat.

A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített szavazóhelyiségek és a mozgóurna segíthet alkotmányos joguk gyakorlásában.

Utóbbit április 6-án 16 óráig kérvényezheti levélben, személyesen, online vagy meghatalmazott útján, illetve a választás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottságoknál bejelenthető az igény – tájékoztatott az NVI vezetője.

A vakoknak és gyengénlátóknak Braille-sablont biztosítanak,

melyet a szavazókörben igényelhetnek – tette hozzá.

A választójoggal rendelkező, börtönbüntetését töltő elítéltek szintén mozgóurna segítségével szavazhatnak.

Az átjelentkezést és az urna igénylését a börtönigazgató gyűjti össze, és juttatja el az illetékes választási irodához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×