eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico: Sajnálom, hogy Párizsban nem esett szó a békéről

Robert Fico szlovák miniszterelnök az európai vezetők francia fővárosban tartott megbeszélésén megismételte a szlovák kormány álláspontját, hogy sosem fog katonákat küldeni Ukrajnába. „Teljesen harcias, háborút támogató légkör volt Párizsban. A békéről szó sem esett” – fogalmazott a kormányfő, aki haditanácsnak nevezte a francia fővárosban tartott hétfői megbeszélést. A szlovák ellenzék szerint nem létezik semmilyen európai terv katonák harcokban való bevetésére.

Hétfőn 20 EU- és NATO-tagállam vezetői találkoztak Párizsban azzal a céllal, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy Európa kész tovább támogatni Ukrajnát. A szlovák kormányfő a párizsi konferencián való részvétele kapcsán kijelentette, Szlovákia nem köt olyan kétoldalú megállapodást Ukrajnával, melynek keretében szlovák katonák léphetnének ukrán területre. Robert Fico szerint ugyanis több NATO- és EU-tagállam azt fontolgatja, hogy bilaterális megállapodás alapján Ukrajna területére küld katonákat, de úgy véli, mindez óriási biztonsági kockázatot jelent Szlovákiára nézve.

Párizsból való hazarepülése előtt a szlovák kormányfő azt nyilatkozta, az Emmanuel Macron francia elnök által összehívott találkozó bizalmas volt, ezért nem beszél arról, mit mondott a többi résztvevő. „Azt viszont megerősíthetem, hogy vannak országok, amelyek készek kiküldeni a katonáikat Ukrajnába, vannak, amelyek azt mondják, soha, ide tartozik Szlovákia is, és vannak, amelyek szerint mérlegelni kell ezt a lehetőséget” – jelentette ki Robert Fico, aki a konferencián megismételte a szlovák kormány álláspontját. Elmondta, hogy a szlovák segítségnyújtás továbbra is a civil lakosság megsegítésére fog irányulni, emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem ad át az országnak, de részt vesz például az aknamentesítésben. A párizsi megbeszélést haditanácsnak nevezte a szlovák miniszterelnök. A találkozó számára azt igazolta, hogy a Nyugat Ukrajna-stratégiája teljes mértékben kudarcot vallott. „A békéről szó sem esett, amit én személyesen nagyon sajnálok” – jegyezte meg Robert Fico.

A szlovák ellenzék szerint a kormányfő nem mond igazat azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiát bele akarják rángatni a háborúba. Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke felszólította a miniszterelnököt, hogy ismertesse saját béketervét, hiszen folyamatosan azért bírálja az Európai Uniót, hogy nincs ilyen terve. Šimečka szerint Robert Fico hazárdjátékot játszik a nyilvánossággal és álságos marketinghúzással próbálja elterelni a figyelmet az otthoni problémákról.

Tomáš Valášek, a párt parlamenti képviselője azt mondta, múlt héten szolgálati úton járt a NATO-központban, ahol diplomatákkal és a szövetség képviselőivel találkozott, és megtudta, hogy nem létezik semmilyen terv katonák ukrajnai harcokban való bevetésére. „Haditechnikai felszerelésekről van szó, az ezen a téren nyújtott segítség bővítéséről, esetleg ukrán területen is. De emiatt semmi sem fenyegeti Szlovákiát, és abból sem származik hátránya, ha nem vesz részt ebben” – szögezte le az ellenzéki képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×