eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
modern aircraft of an airfield
Nyitókép: frankpeters/Getty Images

Különleges módon segít Csehország Ukrajnának

Ősz óta végzik repülési gyakorlatukat Csehországban a kijevi Nemzeti Repülési Egyetem leendő pilótái. A 20 tagú csoport tavaly ősszel kezdte meg a kiképzést, hogy a civil légi közlekedés ne váljon a háború újabb áldozatává. Petr Pavel cseh államfő szerint Ukrajna belátható időn belül nem tudja kiűzni az orosz erőket saját területéről.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter múlt héten mutatta be a civil pilóták kiképzését szolgáló projektet, amely szerinte a harcok befejeztével hozzájárulhat az ukrán infrastruktúra újjáépítéséhez. „Nemcsak azonnali humanitárius segélyt nyújtunk Ukrajnának, hanem támogatjuk a stabilizációját és a jövőbeni fejlődést. A harcok befejezése után az infrastruktúra gyors helyreállítására lesz szükség, amelynek része a civil légiközlekedés is” – nyilatkozta a tárcavezető.

A cseh kormány tavaly áprilisban 22 millió cseh koronát, azaz mintegy 341 millió forintot különített el az együttműködésre. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége is hasznosnak találta a tervezetet, együttműködési programjából további 10 millió koronával toldotta meg a költségvetést. Bijan Sabet, az Egyesült Államok csehországi nagykövete elmondta, hogy az ehhez hasonló közös projektek által az ukrán pilóták hozzájutnak a szükséges képzéshez és elvégzik a vizsgáikat, így a civil repülési ágazat nem válik a háború újabb áldozatává.

A 20 tagú csoport tagjai számára tavaly ősszel kezdődött el a kiképzés. A cseh külügyminisztérium beszámolói szerint mindegyikük sikeresen elvégezte a felkészülés első szakaszát, így hamarosan elkezdődik a következő. Tavasszal újabb feladatok várnak a hallgatókra, akik a tervek szerint az év végén befejezik az elméleti és a gyakorlati képzést.

Petr Pavel cseh államfő a közelmúltban egy lakossági fórumon kijelentette, Ukrajna jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy az orosz erőket belátható időn belül ki tudná űzni saját területéről. A demokratikus országoknak ezért segíteniük kellene, hogy Ukrajna minél jobb kompromisszumot köthessen. „Oroszország nem egyszerű és nem is gyenge ellenfél. Igyekeznünk kellene, hogy Ukrajna minél jobb eredményt tudjon elérni, és amíg lehet, megtartsa a demokratikus világ támogatását” – jelentette ki Petr Pavel.

Az államfő arra számít, hogy az orosz elnökválasztás közeledtével Moszkva fokozni fogja a nyomást Ukrajnán, és újabb területek elfoglalására tesz kísérleteket. „Béketárgyalás majd csak abban az esetben lesz, ha mindkét fél azt gondolja, hogy a harctéren már nem tud jobb eredményt elérni” – fogalmazott a cseh köztársasági elnök, aki szerint azonban jelenleg egyik fél sem gondolja, hogy már kialakult volna ez a helyzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×