eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2018. június 28-án a vatikáni Szent Péter-bazilikában készített kép Giovanni Angelo Becciu olasz bíborosról, a vatikáni Szentek Ügyeinek Kongregációjának prefektusáról, aki 2020. szeptember 24-én lemondott tisztségéről és bíborosi címéről. Olasz sajtóértesülések szerint a háttérben londoni ügyként ismertté vált korrupciógyanús ügylet állhat, amely Becciut közvetetten érinti.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Ilyen még nem volt: bíborost ítéltek el sikkasztás miatt

Az „évszázad perének” is nevezték azt eljárást, aminek a végén 5 és fél év börtönre ítéltek egy vatikáni bíborost. Amiben bűnösnek találták: hűtlenül kezelte a Szentszék ingatlanportófióját.

Ritkán esik meg, hogy bíróság elé citálják az egyházi hierarchia valamely magas rangú tagját, és az is, hogy elítélik. Most viszont ezt tette a világ egyik legkisebb állama, a Vatikán bírósága, ami szombaton

5 és fél év börtönbüntetésre ítélte Giovanni Angelo Becciu bíborost.

Az ügy pikantériája, hogy a kardinálist eddig lehetséges pápajelöltként is emlegették. Most viszont ez az álom szertefoszlott, mert egy világi törvényszék szerint hűtlenül kezelte a Vatikán ingatlanportfólióját, amibe egy londoni luxuslakás is tartozott. Becciu megtartotta a címét, de megfosztották bíborosi jogaitól, köztük a pápai konklávén való részvétel jogától.

A bíboros, a vatikáni államtitkárság egykori általános ügyekért felelős 75 éves helyettes vezetője a történelem legmagasabb rangú vatikáni tisztviselője, aki ellen pénzügyi vádakat hoztak fel. Az ANSA olasz hírügynökség szerint kétrendbeli sikkasztás és egyrendbeli súlyos csalás miatt mondták ki bűnösnek és ítélték el. További sikkasztási vádak, a hivatali visszaélés és a tanú befolyásolása vádja alól viszont felmentették.

A bíróság emellett 8000 euró pénzbírságot és a közügyektől való életfogytiglani eltiltást szabott ki a kardinálisra.

Becciu védőügyvédje azt mondta, hogy ő és ügyfele „tiszteletben tartja az ítéletet”, de fellebbezni fog.

Szombaton nyolc másik vádlottat is elítéltek. Egyet, Mauro Carlino misszionáriust, Becciu egykori személyi titkárát viszont felmentettek. A többi vádlott börtönbüntetése három év és kilenc hónaptól hét év és hat hónapig terjed. A vádlottakat a bíróság összesen több mint 200 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte.

Sok vatikáni ügyekkel foglalkozó kommentátor szerint a per annak volt a próbája, hogy Ferenc pápának sikerül-e modernizálni és megreformálni a Szentszék pénzügyeinek kezelését. Az elítéltek fellebbezése elnyújthat az ügyet, ami évek óta borzolja a kedélyeket a pápai városállamban.

Becciu, a jelenlegi pápa egykori közeli tanácsadója és kilenc más vádlott 2021-ben állt bíróság elé, ami Szentszék politikai és diplomáciai tevékenységéért felelős hivatalának egy londoni csúcskategóriás ingatlanba történt, 350 millió eurós befektetését vizsgálta. Az épület a brit főváros elegáns Kensington és Chelsea kerületében található.

Az ügyészek szerint brókerek és vatikáni tisztviselők több tízmillió eurónyi díjat és jutalékot csaltak ki a Szentszéktől, majd 15 millió eurót zsaroltak ki a Vatikántól az ingatlan feletti ellenőrzés átengedéséért –

írta az AP hírügynökség.

Sikkasztás vádja merült fel továbbá azzal kapcsolatban, hogy az olasz Becciu bíboros állítólag vatikáni pénzeket adományozott a bátyja által vezetett jótékonysági szervezetnek, valamint mert rejtélyes módon mintegy 600 ezer dollárt fizettek ki egy 2017-ben Maliban iszlamista fegyveresek által elrabolt misszionárius apáca kiszabadításáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×