eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Több mint ezer traktor béníthatja meg jövő hét elején a szlovák fővárost

Óriási traktoros tüntetés kezdődik a jövő héten Szlovákiában. Az elégedetlen gazdák ülnek be gazdasági járműveikbe, hogy országos tiltakozási akción indítványozzák egy parlamenti ülés összehívását, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság katasztrofális állapota lenne.

A gazdák három pontban fogalmazták meg fő követeléseiket. Szeretnék felgyorsítani a földrendezést és elérni az ún. pótföldek zökkenőmentes kiadását, megerősíteni a szlovákiai termőföld, vízkészlet és erdő védelmét, ill. megállítani a mező- és erdőgazdaságban burjánzó korrupciót.

A Mezőgazdászok Kezdeményezése azt nyilatkozta, hogy a mezőgazdasági kisvállalkozóknak továbbra sem sikerült elfogadtatniuk követeléseiket. Ezért

újabb traktoros tüntetést szerveznek, amely a kelet-szlovákiai Nagymihályból indul február 18-án, hétfőn, a konvoj pedig másnap érkezik Pozsonyba.

Elképzelhető viszont, hogy a jövő heti, hivatalosan is engedélyezett tüntetések alatt a földművelésügyi minisztériumban senki sem fogadja őket. Erre Gabriela Matecná szaktárcavezető utalt a héten.

"A gazdák tüntetései mögött az ellenzék áll, mivel ezeket a tiltakozásokat azoknak a politikai pártoknak a képviselői szervezik, akik sikertelenül pályáztak közszereplői és törvényhozási posztokra. Mi csak a mezőgazdászok és élelmiszeripari képviselők tisztességes képviselőivel fogunk tárgyalni – szögezte le Gabriela Matečná.

A kisgazdákat sérti az agrárminiszter nyilatkozata. Tagadják, hogy a tiltakozásoknak bármi közük lenne az ellenzékhez.

Szomorúnak tartják, hogy az agrárminiszter valótlan állításaival el akarja vonni a figyelmet a mezőgazdasági problémákról, és hogy fedezi a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség uniós támogatási csalásait. A tiltakozókhoz a földmérők és az erdészek is csatlakoznak. Támogatásukról biztosították őket az Állítsuk meg a korrupciót és a Nyílt Társadalom Alapítvány, a tanítók és a tudományos kutatók kezdeményezései is.

A tüntetést még érdekesebbé teszi, hogy a jövő héten elkezdődik a főváros történelmének eddigi legnagyobb közeledési zűrzavara.

Pénteken este ugyanis megkezdődik a D4-es autópálya és R7-es gyorsforgalmi út fővárosi szakaszának építése, ami miatt lezárják a Kikötői híd és a Bajkál utca kereszteződését, valamint a Mlynské Nivy utcát.

A korlátozás két évig is eltarthat. Ha az amúgy is túlzsúfolt utakra a hét elején még a traktorok is megérkeznek, akkor valóban moccanni sem lehet majd Pozsonyban.

Az országos rendőrfőkapitány már figyelmeztette a gazdákat, hogy nem engedheti be őket a városba, de a tüntetők ennek ellenére jelezték, tántoríthatatlanok, és mindenképp be akarnak vonulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×