eur:
392.48
usd:
361.88
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Facebook/Tomasz Stachura

Kincseshajóra bukkantak, igencsak meglepődtek a búvárok

Tizenkilencedik századi, pezsgősládákkal és porcelántárgyakkal megrakott hajó roncsát fedezték fel lengyel búvárok a Balti-tengeren a svéd partok közelében.

Tomasz Stachura, a Baltictech búvárcsoport vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a hajó tele van pezsgőt, ásványvizet és porcelánt tartalmazó ládákkal. A búvár szerint mintegy száz pezsgőspalack rejlik a megtalált tárgyak között.

"Negyven éve merülök, gyakran találunk egy vagy két palackot, de azelőtt sosem bukkantam ilyen rakománnyal teli roncsra" - mesélte a búvár.

A Svédországhoz tartozó Öland szigetétől mintegy 20 tengeri mérföldnyire történt felfedezés jobbára a véletlen műve a búvárok szerint, akik évek óta fésülik át a Balti-tenger mélyét hajóroncsok után kutatva.

"Éppen új helyeket vizsgáltunk át kíváncsiságból, amikor rábukkantunk erre a roncsra" - mondta Tomasz Stachura.

Az agyagpecséttel lezárt ásványvizes üvegeknek köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a hajó a tizenkilencedik század második felében süllyedt el.

A búvár azt mondta, hogy lefényképezték a gyári jelet az egyik üvegen, amelyről kiderült, hogy a Selters német cégé volt.

A búvárok a felfedezésről tájékoztatták a svéd hatóságokat. Hangsúlyozták, hogy adminisztratív korlátozások miatt a pezsgőspalackok egyhamar nem kerülhetnek a felszínre.

Százhetven esztendeje fekszenek ott, hagyjuk őket pihenni még egy évig, több időnk lesz előkészíteni a műveletet - mondta Tomasz Stachura.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×