eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Izmir, Turkey - June 11, 2012: Close up to Google  website through a magnifying glass on the laptop. Google is the most popular search engine in the world.
Nyitókép: brightstars/Getty Images

Nagy gond van a Google AI-keresőjével, teljesen kiakadtak az internetezők

Hamis, félrevezető válaszok tömkelegéről számoltak be a generatív, mesterséges intelligencia alapú keresőfunkciót igénybe vevő felhasználók.

A Google nemrég tette elérhetővé keresőjében új szolgáltatását, az „AI Overview” (mesterséges intelligencia alapú áttekintések) funkciót, amit a Gemini generatív nyelvi modellre épített fel, és az eredeti elképzelés szerint hasznos, összefoglaló válaszokat adna a felhasználók kérdéseire. Alig néhány nappal az indulás után azonban hamis, félrevezető válaszokról számoltak be a generatív AI-alapú keresést használó internetezők – írja a hwsw.hu.

Már az új szolgáltatás bemutatója során számos kérdés felmerült azzal kapcsolatban, milyen hosszútávú hatásai lehetnek az AI Overview-nak az internetes keresésre, illetve milyen potenciális károkat okozhatnak az esetleges pontatlanságok. Az elmúlt napokban pedig beigazolódott, hogy jogos volt a szkepticizmus, ugyanis ellepték a közösségi oldalakat a reklamáló kommentek.

A szolgáltatás egyes esetekben meglehetősen bizarr válaszokat adott a felhasználók kérdéseire.

Például a magát kereszténynek valló Barack Obamát muszlimnak nevezte, azt írta, hogy nincs K kezdőbetűvel kezdődő ország Afrikában (miközben például Kenya ilyen). Azt is javasolta, hogy „negyed csésze nem mérgező ragasztót” használjunk, hogy a sajt ne csússzon le a pizzáról, illetve az AI Overview szerint érdemes napi egy követ elfogyasztani annak magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Egy másik válasz „villogó folyadékot” ajánlott az autók indexelési hangjához.

Az eddigi tapasztalatok szerint a Google mesterséges intelligencia alapú áttekintéseinek legviccesebb hibái akkor fordulnak elő, amikor

a rendszer nem veszi észre, hogy egy online forrás csak tréfálkozik vagy direkt félrevezeti az embereket.

Colette Garcia, a Google szóvivője közölte: a fejlesztés az esetek többségében hatékonyan és megbízhatóan teljesít, az interneten virálissá vált képek közül pedig nagyon sokat manipulálhattak. Hozzátette: a vállalat azon dolgozik, hogy letiltsa a problémás válaszokat hozó lekérdezéseket.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy a különféle generatív AI-eszközök nem képesek megítélni az interneten talált információk hitelességét, hanem leginkább a felkeresett oldal népszerűsége alapján generálnak üzeneteket, leírásokat, így születhetnek hamis válaszok, illetve félrevezető tanácsok.

A Google több mint egy éve teszteli az AI Overview-t, ami 2023-ban lépett bétaverzióba. Sundar Pichai vezérigazgató tájékoztatása szerint eddig több mint egymilliárd lekérdezés futott át a rendszeren, és sikerült 80 százalékkal csökkenteni a válaszok generálásával járó költségeket a „mérnöki és technikai áttöréseknek” köszönhetően. Az eddigi felhasználói visszajelzések alapján azonban úgy tűnik, hogy az optimalizálás terén elért jelentős előrelépés nem jár kéz a kézben a minőséggel.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×